”Oaia-minune”, omologată în România

FOTO: borevina/Pixabay.com
FOTO: borevina/Pixabay.com

”Prolificul de Palas”, o nouă rasă de ovine, a fost omologată în acest an de Institutul de Cercetare Palas din Constanța.

Această rasă se înmulțește într-un ritm mai alert, dar dă și mai mult lapte și mai multă carne. Este un animal care tolerează bine seceta și nu este pretențios când vine vorba de hrană.

Omologarea noii rase este rezultatul unei munci de 30 de ani. O femelă din rasa ”Prolific” costă 700 de lei, iar un mascul ajunge și la 2.500 de lei, scrie Știrile ProTV.

România are peste 10 milioane de ovine, fiind pe locul al treilea în Uniunea Europeană. Țara noastră principalul exportator de ovine vii pentru ţările din Orient, unde ajung anual peste două milioane de exemplare.

Noua rasă de ovine omologată în România are mai puțină lână, însă compensează prin alte calități.

”Este caracterizată printr-o producţie mare de lapte şi o prolificitate mare. Asta înseamnă că, în general, la 100 de oi fătătoare, avem 160-170 de miei. Aceste oi având o capacitate de alăptare foarte bună, reuşesc să menţină în viaţă mieii până la înţărcare”, a spus Radu Răducu, director tehnic al institutului de cercetare constănțean, pentru sursa citată.

O oaie din rasa ”Prolific” poate făta până la trei miei în fiecare an.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.