O tânără din România a devenit prima femeie pilot-comandat din NATO

Locotenent-comandorul Simona Maierean. Foto: Forțele Aeriene Române / Facebook

Locotenent-comandorul Simona Măierean a devenit prima femeie pilot-comandat în cadrul unui grup strtategic NATO. Este prima femeie din Europa care obține această certificare.

Lt. cdor. Măierean are doar 34 de ani. În urmă cu un deceniu, ea devenea prima femeie din România care a zburat în simplă comandă pe avionul de vânătoare supersonic MiG-21 LanceR. În prezent este pilot în cadrul grupului multinațional de piloți care operează aeronavele tip C-17 Globemaster III în cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic (Strategic Aircraft Capability – SAC) din Baza Aeriană Papa din Ungaria.

În urmă cu două luni s-a aflat la manșa aeronavei C-17 Globemaster și după un zbor de aproximativ 40 de ore, a adus în țară 100.000 de combinezoane de protecție din Coreea de Sud, au anunțat Forțele Aeriene Române.

Aparatele Boeing C-17 Globemaster sunt printre cele mai mari avioane militare cargo, fiind folosite pentru transportul trupelor sau a mărfurilor. Avioanele sunt prezente în flotele forțelor aeriene din SUA, Canada, India, Marea Britanie, Australia, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și NATO.

”Trebuie să ştii ce vrei, să mergi până la capăt. Să-ţi asumi toate greutăţile, să nu te opreşti la primul obstacol. În momentul în care ai un vis, îţi evaluezi toate posibilităţile”, a spus locotenent-comandorul Simona Măierean.