O tânără a aflat că are Lyme după 6 luni de diagnostice greșite. 2 medici i-au spus că boala e în mintea ei

Teodora Rusea
Teodora Rusea. Foto: Facebook

Timp de 6 luni, Teodora Rusea a fost diagnosticată greșit de medici din Sibiu, București și Cluj. În tot acest timp, starea ei de sănătate se înrăutățea. Doctorii i-au spus că suferă de epilepsie sau chiar de probleme psihice și că își creează singură, mental, stările. Abia după jumătate de an tânăra în vârstă de 27 de ani a aflat că suferă, de fapt, de boala Lyme, relatează „Turnul Sfatului”.

Totul a început în iunie 2022, când Teodora se afla la serviciu și a început să îi tremure o mână foarte tare. După 2 zile au început să îi tremure și mâinile și picioarele și a făcut o criză convulsivă. A chemat ambulanța, iar cei de la Salvare i-au spus că este cu siguranță o criză epileptică și au dus-o la Secția de Urgențe a Spitalului Județean Sibiu.

Analizele făcute în spital nu au arătat nimic în neregulă, așa că un neurolog i-a spus că o vor trimite acasă.

„Am înlemnit, iar atitudinea lor a fost cumplită. Pentru că eu nu puteam să-mi mișc piciorul, nu puteam merge cu el. Mi-au spus că ei mi-au făcut tot ce puteau să-mi facă și m-au trimis în policlinică. I-am întrebat cum ajung eu acolo dacă nu pot merge și au ridicat din umeri spunând că mă externează, pentru că nu au ce să-mi facă. Apoi i-am întrebat cum ajung acasă și mi-au spus că-mi dau un scaun cu rotile până la poartă și de acolo să mă descurc”, a povestit Teodora pentru „Turnul Sfatului”.

Ulterior, piciorul a început să i se învinețească și era rece. Tânăra s-a dus la cel considerat cel mai bun neurolog din Sibiu. Medicul i-a făcut electromiografie (EMG), al cărei rezultatul a ieșit normal.

Concluzia medicului a fost că fata are tulburare de conversie. Tulburarea de conversie este o condiție în care pacienții prezintă simptome neurologice precum tremurături sau paralizie, parestezii, fără să aibă însă un substrat anatomic neurologic. Se crede că aceste probleme apar ca reacție la dificultățile din viața pacientului, iar conversia este considerată o tulburare psihiatrică, se arată pe site-ul romedic.ro.

Teodora s-a dus și la psihiatru, iar acesta i-a spus că nu îi poate pune un astfel de diagnostic din moment ce ea nu are toate analizele și investigațiile făcute.

Un alt neurolog i-a spus și el să se ducă la psihiatru. Tânăra din Sibiu a plecat apoi la București, unde medicii au crezut că o tumoare pe creier ar putea cauza simptomele respective, însă RMN-ul nu a arătat nimic în neregulă.

S-a dus ulterior la Cluj-Napoca, unde a fost consultată de doi neurochirurgi, însă nici ei nu au știut ce are. Unul dintre ei a fost extrem de nepoliticos. Când a intrat la el în cabinet i-a zis „Hai repede că am două minute”. Iar când i-a explicat despre ce este vorba, acesta i-a replicat: „Dar acum tu vrei să mă uit și la cap și la picioare?”

Între timp situația ei se înrăutățea și a fost nevoită să-și ia un scaun cu rotile și cârje.

„Nimeni nu-mi făcuse analize mai complexe la sânge, dar îmi spuneau că-mi închipui boala. Iar când îi întrebam cum reușesc să-mi fac piciorul mov, îmi răspundeau că nu știu”, a mai relatat Teodora.

Primul care și-a dat interesul în cazul ei a fost un medic reumatolog de la București, care a chestionat-o timp de două ore asupra simptomelor. El i-a sugerat că o bacterie ar putea să-i dea un șold sclerotic și unul nu și a trimis-o la un infecționist. Teodora s-a internat din nou în spital, într-o secție de boli infecțioase, iar analizele amănunțite făcute aici au arătat că suferea de boala Lyme.

De regulă, boala Lyme se transmite prin mușcătură de căpușă, însă Teodoara nu știe să fi fost mușcată vreodată.

Din păcate, tânăra a aflat că are și multe alte coinfecții și a avut reacții adverse la medicamentele încercate până acum.

În prezent, Teodora se confruntă cu dureri articulare, dureri musculare, tremurături ale mușchilor, senzație bruscă de rău, dureri de cap, dureri de ochi, fotofobie, schimbări bruște de tranzit intestinal, căderea excesivă a părului, tensiune mare, palpitații, furnicături, amorțeală în mâini și picioare și oboseală extremă.

Cei care doresc să o ajute pot face donații în contul bancar de mai jos:

Nume titular: Rusea Teodora-Iuliana

IBAN: RO49BTRLRONCRT0216518101

Moneda: RON

SWIFT: BTRLRO22

Revolut: 0746301610, Teodora Rusea

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.