O statuetă găsită în Bulgaria schimbă istoria: Începuturile civilizației europene, mai vechi decât se credea

Foto: Georgi Ganetsovski

Se pare că primii pași ai civilizației europene au fost făcuți în Bulgaria, cel puțin asta sugerează cea mai recentă descoperire a arheologilor din această țară: statueta unei femei realizată în urmă cu peste 8.000 de ani.

O echipă de arheologi au găsit bucata de piatră sculptată într-o așezare preistorică din districtul Vidin, aproape de Dunăre.

Statueta prezintă o ”zeiță-mamă” și a fost găsită într-o așezare de mari dimensiuni, despre care se crede că ar fi fost construită de primii agricultori care s-au stabilit în Europa.

Descoperirea ar putea schimba manualele de istorie. Primele așezări ale nomazilor stabiliți în Europa fiind mai vechi cu câteva mii de ani decât se credea anterior. Până acum, experții spuneau că era Neolitică în această parte a lumii a început în anul 5.000 înaintea erei noastre.

”Statueta este dovada că economia regiunii era deja una bazată pe producție. Stilizarea ochilor și a nasului. Se pare că și capul era acoperit cu un văl, care avea ornamente la capete”, a declarat arheologul Georgi Ganetsovski, adăugând: ”Sper să găsim și partea de jos a statuetei”.

Echipa de arheologi susține că descoperirea lor este dovada existenței ”unei civilizații misterioase” care ”folosea tehnici uitate” pe care oamenii de știință încearcă să le redobândească.

Arheologii au primit bani de la guvernul bulgar pentru a realiză cercetările în zona de lângă satul Mayor Uzunovo.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.