O specie de crab s-ar fi adaptat în Delta Dunării: „Un prădător oportunist”

O nouă specie a fost înregistrată în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Este vorba despre crabul albastru, o specie considerată invazivă, cu posibil impact însemnat asupra faunei de moluște locale.

Anunțul a fost făcut de specialiştii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), după publicarea lucrării ştiinţifice semnate de Aurel Năstase, Ştefan Honţ, Marian Iani şi Marian Paraschiv pe researchgate.net.

Prima semnalare a crabului albastru, Callinectes sapidus, pe coasta marină românească a Deltei Dunării datează din decembrie 2022, potrivit cercetătorului Aurel Năstase.

„Această înregistrare fusese anticipată de oamenii de ştiinţă din Bulgaria şi România de la sud de RBDD, care au înregistrat specia în urmă cu mai bine de 20 de ani, semnalând prezenţa speciei în partea bulgară şi românească până în dreptul localităţii Constanţa.

Sunt necesare studii aprofundate pentru a determina impactul acestei specii asupra faunei Deltei Dunării, ştiind că specia este un prădător oportunist, care preferă moluştele şi una dintre cele mai invazive 100 de specii din zona mediteraneeană, inclusiv Marea Neagră”, se arată în anunţul INCDDD.

În urmă cu doi ani, cercetătorii din Constanța anunțau că au reușit să aclimatizeze primul crab albastru, specie care trăiește în Oceanul Atlantic, dar și în Mediterană.

Primul crab albastru a fost prins într-o plasă pescărească, venit probabil din Mediterana. Exemplarul de aproape două kilograme a fost eliberat atunci în largul mării. După aproximativ şase luni, un alt crab albastru a ajuns din nou în plase şi a fost dus la Institutul de Cercetări Marine Grigore Antipa, iar specialiştii au vrut să vadă dacă se va adapta la condiţiile din Marea Neagră, potrivit stirileprotv.ro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.