O româncă a fost aleasă consilier local în Marea Britanie

Alexandra Bulat. Foto: Facebook

Alexandra Bulat (27 de ani) s-a clasat pe primul loc în circumscripția Abbey, din orașul britanic Cambridge, în cursa pentru consilieri de comitat în Regatul Unit, din partea Partidului Laburist.

Tânăra trăiește în Anglia din 2012 și a absolvit Facultatea de Sociologie și Studii Media în 2015, la University College London. Din 2020 este doctor în sociologie politică și studii de migrație, obțiând diploma la prestigioasa Universitate Cambridge.

Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, Alexandra și-a povestit experiența britanică.

”Când am ajuns în Regatul Unit, ştiam foarte puţine sau chiar deloc despre drepturile mele. Nu am ştiut, de exemplu, că aveam dreptul la vot în alegerile locale ca cetăţean UE, până când am aflat din întâmplare de la nişte prieteni. Nu m-a interesat foarte mult politica până în 2016, când am avut referendum-ul Brexit şi mi-am dat seama cum deciziile politice mă pot afecta direct”, a spus tânăra.

”Am realizat că nu prea sunt români în politică. De exemplu, au fost 800.000 de aplicaţii de la români în Regatul Unit pentru noul statut de rezident (pre-settled sau settled status) până în decembrie 2020, conform datelor oficiale. Am găsit doar doi reprezentanţi români la nivel local în toată ţara. Însă nu m-am implicat în politică doar pentru că vreau să văd mai mulţi români, europeni sau imigranţi în general activi in politică”, a continuat ea.

”Eu mă consider acasă în Cambridge, unde locuiesc, şi consider că este important ca politica dintr-o ţară să reflecteze comunităţile. Sunt implicată în politică nu doar ca cetăţean român şi britanic, dar şi ca femeie, ca persoană tânără, ca cineva care a întâmpinat diverse greutăţi în viaţă şi mai ales ca cineva care locuieşte în Cambridge, căreia îi pasă de viitorul acestei zone”, a mai spus, pentru sursa citată, Alexandra Bulat.

În ceea ce privește viitorul său, Alexandra a fost fermă:

”Nu mă văd întorcându-mă în România nu doar din punct de vedere psihologic sau emoţional, dar şi din punct de vedere practic”.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.