O pasăre rară a fost salvată de un localnic dintr-un sat

FOTO: Christoph Müller/Wikimedia Commons
FOTO: Christoph Müller/Wikimedia Commons

Un pui de codalb, specie de pasăre protejată la nivel internațional, a fost salvat de un localnic din satul tulcean Plopu, comuna Murighio. După ce a fost îngrijit a fost eliberat de ecologiștii de la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Puiul de codalb a fost văzut pe data de 1 iunie de tulceanul din Plopu care l-a informat pe inspectorul ecolog din localitatea Murighiol despre pasărea care părea rănită pe canalul Lipoveni.

„Puiul fusese scos din apă, însă exista încă riscul să moară pentru că era foarte slăbit (neputându-se hrăni singur), nu putea zbura iar părinţii puiului de codalb nu erau în preajmă. Juvenilul de codalb a fost recuperat şi i s-a evaluat starea de sănătate. Nefiind rănit ci doar foarte slăbit, a fost îngrijit şi hrănit conform sfaturilor specialiştilor.

Având o evoluţie favorabilă, datorită îngrijirii cu responsabilitate, puiul de codalb a fost hrănit până a început să mănânce şi singur, dând semne că este pregătit pentru a-şi lua zborul”, menţionează ARBDD.

Puiul de codalb a fost inelat de specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, putând fi astfel monitorizat pentru a afla traseul pe care îl parcurge de-a lungul vieţii şi speranţa de viaţă a acestor păsări.

„Codalbul a fost eliberat în data de 13 iunie, în apropierea zonei în care a fost găsit, luându-şi zborul din momentul eliberării.

Implicarea cetăţenilor, grija familiei inspectorului ecolog al ARBDD, conlucrarea cu specialiştii ornitologi de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării și Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” au făcut posibil un final fericit pentru juvenilul de codalb.

De asemenea, se lucrează deja la pregătirea, în parteneriat, a unei propuneri de proiect de construire a unui Centru pentru reabilitarea faunei sălbatice (ambulatoriu pentru îngrijirea animalelor rănite)”, precizează ARBDD.

FOTO: Christoph Müller/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.