O ospătăriță e cea mai tânără femeie aleasă în Congresul american

Alexandria Ocasio-Cortez FOTO: Captură din clipul de prezentare
Alexandria Ocasio-Cortez FOTO: Captură din clipul de prezentare

În mai puțin de cinci luni, Alexandra Ocasio-Cortez a trecut de la servit cocktail-uri într-un bar din New York la statutul de cea mai tânără femeie aleasă în Congresul Statelor Unite ale Americii.

Are doar 29 de ani și a reușit să câștige alegerile în circumscripția electorală 14 din New York, din care fac parte Queens și Bronx. Alexandra a candidat pe listele democraților, s-a născut în Bronx, iar mama sa e portoricană.

În clipul de prezentare, Alexandra Ocasio-Cortez spune că s-a născut într-o familie modestă și că dacă ajunge în Congresul american vrea să schimbe modul în care este condusă țara.

Un număr record de femei vor intra în Camera Reprezentanților din Congresul american. Miercuri dimineață, proiecțiile CNN arătau că 96 de femei au câștigat locuri în Camera Reprezentanților, 31 dintre ele fiind noi, iar 65 și-au păstrat locurile.

În Senat, 11 femei vor câștiga locuri, două dintre ele fiind candidate noi, în timp ce restul de nouă își vor păstra fotoliile. Majoritatea femeilor aparţin Partidului Democrat, 76 dintre potenţialele câştigătoare în Camera Reprezentanţilor fiind democrate, iar 11 din Partidul Republican.

Tot la scrutinul de marți, alte două candidate democrate, Ilhan Omar și Rashida Tlaib, o refugiată somaleză și o americancă născută la Detroit din părinți imigranți palestinieni, au devenit primele două femei de confesiune musulmană care au fost alese în Camera Reprezentanților, în circumscripții din Minnesota și Michigan.

Congresul a fost câștigat de aleșii democraților. Mai exact, democrații au obținut 222 de locuri, iar republicanii 193. Însă, în Senat, republicanii păstrează în continuare majoritatea, cu 51 de senatori, în timp ce democrații au doar 46.

FOTO: Corey Torpie/Wikimedia Commons

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.