O nouă autostradă ar putea fi gata în 2025. Va avea 319 kilometri și ar putea salva sute de vieți

autostrada sibiu pitești
Foto: Asociația Pro Infrastructură (Facebook)

Guvernul va împrumuta 600 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru a construi autostrada A7 Ploiești-Pașcani, denumită și Autostrada Moldovei.

„Proiect de lege pentru aprobarea Contractului de finanţare – Autostrada A7 România – Cofinanţare aferentă Mecanismului de redresare şi rezilienţă – dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 12 iunie 2023 şi la Luxemburg la 14 iunie 2023.

Executivul a aprobat proiectul de Lege care vizează aprobarea Contractului de finanțare – Autostrada A7 dintre România și Banca Europeană de Investiții, în valoare de 600 milioane de euro. Implementarea sa va fi asigurată de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, prin CNAIR. Proiectul de lege a fost aprobat”, arată datele transmise de Guvernul României.

Autostrada va avea o lungime de 319 kilometri și va fi împărțit în patru secțiuni: Ploiești – Buzău (63,25 kilometri), Buzău – Focșani (82,44 kilometri), Focșani – Bacău (95,9 kilometri și Bacău – Pașcani (77,39 km).

Traseul autostrăzii a fost împărțit în 13 tronsoane, 12 fiind adjudecate deja prin licitație. Zece dintre porțiunile autostrăzii sunt construite de către UMB, compania omului de afaceri Dorin Umbrărescu.

Această autostradă va muta o mare parte din traficul de pe E85, unul dintre drumurile pe care se întâmplă sute de accidente anual. E85 e singurul drum care leagă sudul ţării de Moldova şi e permanent în topul şoselelor cu cei mai mulţi morţi în urma accidentelor rutiere.