O nouă luptă pentru o învingătoare a cancerului: Vrea să ajute toți românii bolnavi de leucemie

monica_bunaciu
Monica Bunaciu vrea să schimbe în bine viața bolnavilor de leucemie din România / Foto: Pagina de Facebook

În urmă cu 19 ani, Monica Bunaciu a fost diagnosticată cu leucemie, iar la acea dată medicii nu i-au dat nicio șansă. Însă a supraviețuit, iar acum își dedică viața oamenilor care suferă de această boală: îi vizitează, îi sfătuiește și îi ajută să nu își piardă speranța. Noua ei țintă este să strângă 200.000 de euro pentru un aparat performant care permite diagnosticarea precoce a acestui tip de cancer.

Şansele la viață ale bolnavilor de leucemie din România s-ar mări dacă spitalele ar fi dotate cu aparatură modernă care să poată oferi un diagnosctic precoce. Însă în România sunt mai puțin de zece astfel de dispozitive moderne. Monica Bunaciu, preşedintele Asociaţiei Române împotriva Leucemiei, se luptă pentru a strânge banii necesari pentru cumpărarea unui aparat nou.

Aparatul de la Spitalul Universitar din Bucureşti trebuie înlocuit deoarece este foarte vechi și nu mai face faţă solicitărilor.

„Avem zilnic trei, patru cazuri noi, nu mai vorbesc de cazurile pe care le reevaluăm, în acelaşi timp ajutăm alte clinici care nu pot să efectueze acest diagnostic. Este un aparat suprasolicitat, practic lucrăm în foc continuu din 2005 de când am înfiinţat clinica de hematologie în Spitalul Universitar, însă acest aparat este construit de 15 ani”, spune medicul primar hematolog Horia Bumbea.

„Este vital, pentru că dacă avem un diagnostic complet, făcut în profunzime, se vor putea face şi terapii foarte bine ţintite. Deci şansele de vindecare vor fi mult mai mari”, explică Monica Bunaciu, citată de Digi24.

„Am ajuns în fază terminală şi totuşi sunt în viaţă”

Monica ştie foarte bine cât de importantă este o şansă la viaţă. În urmă cu 19 ani, ea a fost diagnosticată cu leucemie. A supraviețuit datorită transplantului făcut și deoarece nu și-a pierdut speranța că va învinge boala. Ea îi ajută acum şi pe alţii să lupte cu această maladie. A ajutat mii de pacienţi să se trateze în ţară sau în străinătate, iar lunar merge în spitale şi îi încurajează pe bolnavi să nu se dea bătuţi, indiferent de diagnostic.

„Am ajuns în fază terminală şi totuşi sunt în viaţă. Din toată experienţa asta am învăţat foarte multe şi unul dintre subiectele importante este igiena. Unul dintre riscuri îl constituie infecţiile care se transmit ori din aer ori pe gură. Unul dinte factorii de risc sunt mâinile. E foarte important să vă spălaţi pe mâini cu săpun lichid de fiecare dată când atingeţi ceva”, le explică ea bolavilor.

Monica se întâlneşte lunar și cu supravieţuitorii cancerului, pe care ea şi membrii asociaţiei i-au ajutat să treacă peste boală. Daniela Simion şi Alexandru Diniță sunt doar doi dintre ei.

Supraviețuitor: „Am reuşit să îmi întemeiez o familie”

„Atunci când eram bolnavă şi am aflat şi povestea ei, m-am simţit super motivată şi m-a determinat să lupt foarte mult. Mi-am spus: dacă ea a putut, şi a învins de mult mai multe ori şi mult mai mult, eu de ce nu? Și mă ajuta pur şi simplu în fiecare zi să fiu mai detaşată, să mă detaşez de boală şi să mă bucur de fiecare zi”, povestește Daniela.

„Dânsa mi-a zis: încearcă să îţi reiei viaţa normal. M-a încurajat să merg mai departe ca un om normal, practic cum mă consider şi acuma. Am reuşit să îmi întemeiez o familie şi sper să merg mai departe”, mărturisește și Alexandru.

„Cred că noi, supravieţuitorii, avem un alt mod de a privi viaţa în general şi ştim să ne bucurăm altfel! Dorim să-i ajutăm pe cei care sunt bolnavi să devină supravieţuitori, să aibă toate şansele”, spune Monica.

Monica şi echipa sa şi-au propus să strângă banii pentru achiziţionarea aparatului în şase luni. Oricine îi poate ajuta: firmele pot dona până la sfărşitul anului 20% din profit, iar persoanele fizice pot să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit pentru această cauză.

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.