O navă comandată de un român a salvat 10 naufragiați în timpul unui ciclon violent

Foto: Sindicatul Liber al Navigatorilor / Facebook

O navă aflată sub comanda unui român, care se deplasa de la Singapore în China, a salvat 10 oameni aflați într-o plută în derivă pe mare, care fuseseră forțați să își abandoneze nava din cauza unui ciclon, anunță Sindicatul Liber al Navigatorilor într-un comunicat de presă.

Nava sub pavilion Liberia sub comanda românului Constantin Dinu, ce se deplasa din Singapore spre China, a fost contactată pe 22 decembrie de Centrul de Coordonare căutare și salvare pe mare din Hainan, China, pentru a participa la operațiunile de căutare și salvare a echipajului navei Dong Yang, echipaj care a abandonat nava lovită de ciclonul Krovanh.

Echipajul format din 8 filipinezi și 2 chinezi s-a salvat într-o plută de salvare a navei Dong Yang lovită de ciclon, dar oamenii au rămas fără mijloace de comunicare.

În urma apelului, pe lângă nava JPO Pisces comandată de Constantin Dinu, au mai fost îndreptate către această operațiune și alte două nave, Nordic Bulker și Al Samrya.

După aproximativ 12 ore de căutare, nava comandată de Constantin Dinu a găsit pluta de salvare cu cei 10 naufragiați care erau epuizați, cu semne vizibile de slăbiciune.

„Operațiunea de preluare a celor 10 navigatori care abandonase nava Dong Yang s-a desfășurat cu greutate din cauza vântului puternic și mării agitate (în zonă, ciclonul Krovanh era în plină manifestare). Cu multă responsabilitate și pregătire, echipajul navei JPO Pisces a reușit să îi îmbarce pe toți cei 10 navigatori în siguranță și să le dea ajutorul și monitorizarea necesare în astfel de cazuri. Nava s-a îndreptat către portul Yantian (China) pentru descărcare și debarcarea celor salvați”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit Sindicatului Liber al Navigatorilor, cam în aceeași perioadă, dar în urmă cu 31 de ani, pe data de 24 decembrie 1989, comandantul Constantin Dinu, pe atunci tânăr ofițer, se afla pe nava Topoloveni care, lovită de furtună, s-a scufundat în largul Golfului Muros din apropierea capului Finisterre (Spania), cu 28 de navigatori români la bord. 14 dintre ei s-au salvat, 13 fiind dați dispăruți și unul fiind găsit înecat.

Constantin Dinu a fost printre cei norocoși care au supraviețuit acestui tragic accident.

„Întâmplător sau nu, în jurul aceleiași date, dar cu 31 de ani mai târziu, același Constantin Dinu, de data aceasta comandantul navei, a participat la salvarea a 10 navigatori din ghearele morți. Există și minuni de Crăciun iar comandantul român alături de echipajul său a dat dovadă de o pregătire profesională ireproșabilă, i-au găsit în timp util și i-au salvat pe cei 10 naufragiați de pe nava Dong Yang după ce căutările celorlalte nave eșuaseră. Sărbătorile de Crăciun sunt magice pentru 10 familii, membrii lor de familie fiind salvați de la un dezastru iminent de comandantul român și echipajul navei JPO Pisces în care se mai afla un român, ofițerul mecanic Gheorghe Marius Andrei”, mai transmite Sindicatul Liber al Navigatorilor.

Foto: Sindicatul Liber al Navigatorilor / Facebook
Foto: Sindicatul Liber al Navigatorilor / Facebook
Foto: Sindicatul Liber al Navigatorilor / Facebook
Foto: Sindicatul Liber al Navigatorilor / Facebook
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.