O mare parte din Italia intră în lockdown

FOTO: SheXin/Pixabay.com
FOTO: SheXin/Pixabay.com

Mai multe regiuni din Italia intră în lockdown începând de luni, 16 martie, din cauza creșterii numărului de cazuri noi de coronavirus. Potrivit decretului semnat de premierul italian Mario Draghi, restricții sunt pentru jumătate din țară și sunt valabile până în weekend-ul cu Paștele.

Decretul include zonele cu risc ridicat de răspândire a Covid-19, acolo unde se înregistrează peste 250 de cazuri pe săptămână la 100.000 de locuitori. Astfel, începând de luni, intră în lockdown regiunile:Lombardia, Lazio, Emilia-Romagna, Friuli Venezia-Giulia, Veneto, Piemonte, Marche şi provincia Trento. Acestora li se alătură provinciile Campania şi Bolzano, care se află deja în zona roşie. Abruzzo, Calabria, Liguria, Molise, Puglia, Sicilia, Umbria şi Aosta sunt aproape de zona portocalie.

Printre altele, vor fi închise școlile, barurile și restaurantele. De asemenea, călătoriile vor fi limitate la cerințele de muncă, la achiziționarea de produse de bază și la urgențe de sănătate.

Decretul va fi activ de pe 15 martie până pe 6 aprilie. În perioada sărbătorilor pascale catolice, toată țara va fi inclusă în zona roșie. Excepție va face doar Sardinia.

Italia a anunțat vineri aproape 27.000 noi cazuri de Covid și 380 decese. Rata de infectare a crescut la 7,2%. Conform Ministerului Sănătății, în ultimele 24 de ore sunt 26.824 de noi infecții, față de joi, când erau 25.673. Au murit alți 380 de bolnavi, față de 373 joi.

„Epidemia din Italia crește din nou brusc, în timp ce în alte țări europene este în scădere. La noi este a șasea săptămână consecutivă în care rata infectărilor crește. Numai în Umbria și Bolzano putem observa o scădere, dar aici sunt restricții de câteva săptămâni”, a declarat președintele Institutului Superior de Sănătate, Silvio Brusaferro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.