O comună din vestul României trece la încălzire cu apă geotermală

apă geotermală energie
Foto: neanet / pixabay.com

Comuna Lovrin din județul Timiș trece pe încălzire cu apă geotermală, anunță postul Radio Timișoara.

Apa geotermală din comună era folosită deja la ștrandul din Lovrin, iar în viitor toate instituțiile și gospodăriile din localitate vor fi încălzite cu apă din subteran.

Primăria comunei Lovrin derulează un proiect în valoare de 3 milioane de euro finanțat din fonduri europene.

1.250 de case din comuna cu 2.866 de locuitori vor fi încălzite integral cu apă geotermală. Apa din subteran va ajunge într-o centrală modernizată, iar apoi în case, la o temperatură de 60-65 de grade Celsius.

Costurile cu încălzirea vor fi mult mai mici decât încălzirea cu lemne, peleți, cărbuni sau electrică, mai notează sursa citată.

Lovrin se află în partea de nord-vest a județului Timiș, la 47 de kilometri de Timișoara și la 17 kilometri est de orașul Sânnicolau Mare. Lovrinul este străbătut de DN6 care face legatura între cele două orașe și vama Cenad.

Deși România are un mare potențial geotermal, acesta este deocamdată exploatat doar în mică măsură în țara noastră. Unul dintre orașele care se încălzesc cu apă din subteran este Beiuș, un oraș cu aproape 9.700 de locuitori din județul Bihor.

În Beiuș au fost săpate mai multe sonde până la adâncimi de 2.500 – 3.000 de metri, care scot din subteran apă la temperaturi cuprinse între 70 și 84 de grade Celsius.

Peste 100 de blocuri de locuințe, precum și școli, licee, grădinițe și instituții publice primesc agent termic și apă caldă geotermală în sistem centralizat.

Foto: neanet / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.