O companie minieră a aruncat în aer un sit arheologic vechi de 46.000 de ani. Apoi și-a cerut scuze

companie minieră mină
Foto: Free-Photos / pixabay.com

Un sit arheologic din Juukan Gorge, aflat în vestul Australiei, vechi de 46.000 de ani, și care era un loc sacru pentru populația indigenă din această țară, a fost aruncat în aer de compania minieră Rio Tinto. Ulterior, reprezentanții companiei și-au cerut scuze, relatează CNN.

Situl arheologic a fost aruncat în aer cu dinamită pentru ca Rio Tinto să își extindă o mină de fier din Australia. Situl era alcătuit din două peșteri unde au fost descoperite artefacte care ilustrau zeci de mii de ani de ocupare umană continuă a acelor locuri.

În total, 7.000 de relicve și artefacte au fost descoperite în situl arheologic distrus, inclusiv pietre de măcinat, un os ascuțit pentru a fi folosit pe post de unealtă și păr împletit vechi de 4.000 de ani.

Rio Tinto este una dintre cele mai mari companii miniere din lume, aceasta având numeroase operațiuni în desfășurare în Australia. Corporația anglo-australiană are sediul central în Melbourne, Australia.

Situl arheologic a fost distrus pe 24 mai, în ciuda unui conflict de 7 ani între custozii locali ai pământului (în zonă trăiesc populațiile indigene Puutu Kunti Kurrama și Pinikura) și compania minieră.

„Ne pare rău pentru suferința pe care am provocat-o. Relația noastră cu PKKP contează foarte mult pentru Rio Tinto. Am lucrat împreună mulți ani. Vom continua să lucrăm alături de PKKP pentru a învăța din ceea ce s-a întâmplat și pentru a ne întări parteneriatul. [Am luat decizia – n.r.] să revizuim, de urgență, planurile celorlalte situri din regiunea Juukan Gorge”, a declarat Chris Salisbury, directorul companiei Rio Tino, citat într-un comunicat de presă.

Rio Tinto a mai arătat că operează în regiunea populațiilor indigene în baza unei înțelegeri reciproce, în vigoare din anul 2011.

„La Juukan, în parteneriat cu PKKP, am urmărit proceduri de aprobare timp de peste 10 ani. În 2014 am realizat o amplă acțiune în zona Juukan pentru a conserva numeroase artefacte culturale, salvând aproximativ 7.000 de obiecte”, a mai spus Salisbury.

peșteri distruse australia
Intrarea în peșterile în care au fost descoperite cele 7.000 de artefacte. Foto: Captură YouTube

Însă reprezentanții populațiilor indigene au spus că, începând cu 2013, Rio Tinto a fost informată în repetate rânduri despre importanța sitului arheologic respectiv. Cel mai recent, acest lucru s-a întâmplat în luna martie. Potrivit acestora, comunitățile indigene au aflat de intenția de a arunca situl în aer abia pe 15 mai.

Fostul premier al Australiei, Kevin Rudd, s-a arătat indignat de distrugere: „Aroganța corporației Rio Tinto a jefuit toți australienii. Adăposturile de la Juukan Gorge sunt de 9 ori mai vechi decât Stonehenge, de 23 de ori mai vechi decât Colosseumul și de 75 de ori mai vechi decât Machu Picchu”.

Foto: Free-Photos / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.