O clădire de birouri construită în 2009 în România a fost încadrată în clasa a II-a de risc seismic

clădire de birouri risc seismic II
Clădirea fotografiată în august 2022. Foto: Google Maps

O clădire de birouri construită în București acum 13 ani, în 2009, a fost încadrată de experți în clasa a doua de risc seismic, relatează Știrile PRO TV.

Clădirea construită în nordul Bucureștiului, aproape de stația de metrou Pipera, a fost expertizată deoarece trebuie să fie transformată în spital privat. Acum se fac lucrări de consolidare pentru ca viitorul spital să fie sigur.

Pentru câțiva ani, clădirea a fost închiriată unei companii care a avut acolo birouri. Ulterior, proprietarii au vrut să îi schimbe destinația, așa că în 2021 clădirea a fost expertizată în privința riscului seismic.

Spre surprinderea lor, experții au constatat că această clădire se încadrează la clasa a II-a de risc seismic. Clădirea se află pe Șoseaua Fabrica de Glucoză, la numărul 11G.

Anul trecut a fost emisă o autorizație de consolidare și au început lucrările. Potrivit surse citate, acum se întăresc fundațiile, se supraarmează și se introduc pereți noi.

În România există 4 clase de risc seismic în ceea ce privește clădirile, se arată în Legea nr. 212 din 12 iulie 2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

Clasa I de risc seismic (aici sunt incluse clădirile cu bulină) este cea mai periculoasă, clădirile din această clasă fiind în pericol să se prăbușească total sau parțial la un cutremur mare.

Clasa a II-a de risc seismic include clădirile în pericol de a suferi avarii majore și care îi pune în pericol pe locuitori, dar a căror prăbușire parțial sau totală este puțin probabilă. De pildă, pot cădea pereți sau scări, dar structura de rezistență nu ar fi afectată.

„Nu există posibilitatea ca o clădire nouă să fie încadrabilă în clasa I de risc seismic sau II după proiectare și execuție, decât dacă au fost vicii de execuție, respectiv proiectare”, a explicat pentru Știrile PRO TV Mihai Pavel, inginer constructor specializat în analiza și structura clădirilor cu risc seismic.

Reprezentanții companiei care a construit clădirea au refuzat să ofere un interviu și au transmis doar că nu este vorba de o problemă de construcție, ci de faptul că noile reguli sunt mai stricte, iar consolidarea era necesară pentru a deveni spital.

Consolidarea costă 20 de milioane de euro. După terminarea lucrărilor, în clădire va funcționa un spital Medicover.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.