O bătrână trăiește izolată într-un sat de munte din Apuseni, cu o pensie de 15 lei pe lună

Tanti Fica
Tanti Fica. Foto: Bogdan Cristea

Tanti Fica, o bătrână în vârstă de 76 de ani, trăiește singură într-un sat din Munții Apuseni, având o pensie de numai 15 lei pe lună.

Pe timpul verii în sat mai locuiește un om care crește animale, însă iarna ea rămâne singură în cătunul situat la 10 kilometri de centrul comunei.

Povestea sa a fost relatată în cadrul emisiunii „Izolați în România”, difuzată de TVR, iar acum mai mulți oameni vor să o ajute cu bani și alimente.

A fost înființat chiar și un grup pe Facebook „Ajutor pentru tanti Fica” unde cei interesați pot afla cum să îi ofere sprijin bătrânei din satul Fântânele, comuna Ceru-Băcăinți.

„O bătrânică de 76 de ani care trăiește singură izolată de restul „lumii” într-un deal, în marginea unei păduri, singură, fără a avea copii sau nepoți care să îi fie alături acum la bătrânețe. Trăiește cu o pensie de 15 lei lunar, pensie de urmaș după soțul ei care îi decedat de 7 ani”, a scris fondatorul grupului, Bogdan Cristea.

Potrivit acestuia, accesul până în satul Fântânele este dificil: „Se poate face numai cu o mașină 4×4 până la un loc și după trebuie urcat la pas vreo 25-30 de minute”.

În prezent, tanti Fica are nevoie de:

1. Alimente necesare zi de zi (ulei, zahăr, făină)
2. O sobă (cea care o are este veche și s-a degradat)
3. Plata curentului electric (în jur de 100 de lei lunar)
4. Încărcarea telefonului mobil

Tanti Fica
Foto: Răzvan Albu

„Am rugămintea cei ce doresc să o ajutați pe tanti Fica cu alimente, lucru ăsta să fie făcut lună de lună și să comunicăm cum o să facem lucru ăsta să nu îi ducem toți odată alimente pentru că nu are cum să le consume pe toate. Eu o să țin legătura cu ea și în funcție de nevoile/necesitățile dânsei o să vă anunț și dacă o puteți ajuta la momentul respectiv vă stau la dispoziție cu detalii”, a mai spus Bogdan Cristea.

El a înființat și un cont bancar în care se strâng bani pentru cumpărarea unei sobe și a altor produse de care are nevoie tanti Fica.

Titular: BOGDAN CRISTEA
IBAN: RO97RZBR0000060022135793
Valuta: Lei
Nume banca: Raiffeisen Bank
Cod swift: RZBRROBU

Tanti Fica
Tanti Fica. Foto: Bogdan Cristea
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.