O adolescentă de 16 ani a fost nominalizată la Nobelul pentru pace

Greta Thunberg
Greta Thunberg

Sute de mii de oameni din aproape 1660 de orașe din 105 țări și-au anunțat prezența pentru astăzi la marșuri prin care se dorește atragerea atenției la schimbările climatice din cauza încălzirii globale provocate de poluare. Totul a pornit de la Greta Thunberg, o adolescentă în vârstă de 16 ani, din Suedia, fondatoarea mișcării „Youth Strike for Climate”.

Greta a început un protest singură, în luna august a anului trecut, și a reușit în scurt timp să atragă atenția tinerilor din oraș, apoi din întreaga lume. Ieri, premierul norvegian Freddy André Øvstegård a anunțat că a propus-o pe Greta la Premiul Nobel pentru pace.

Tânăra a susținut un discurs, anul trecut, la Forumul de la Davos, unde se întâlnesc cei mai importanți lideri ai lumii. De asemenea, a vorbit și la o conferință a Națiunilor Unite despre schimbările climatice, care a avut loc în Polonia.

„Mă numesc Greta Thunberg, am 15 ani şi sunt din Suedia. Vă vorbesc în numele (mişcării, n.r.) Climate Justice Now! Mulţi oameni cred că Suedia este o ţară mică şi acţiunile ei nu contează, dar eu am învăţat că nu eşti niciodată prea mic ca să schimbi lucurile şi dacă câţiva copii pot ajunge pe prima pagină a ziarelor doar pentru că nu au mers la şcoală, imaginaţi-vă ce am putea face împreună dacă ne-am dori cu adevărat. Dar pentru a face asta trebuie să vorbim sincer, indiferent cât de inconfortabil ar fi.

Tu vorbeşti de o creştere eternă a economiei verzi doar pentru că eşti prea speriat să nu fii popular. Tu vorbeşti despre un viitor bazat pe aceleaşi idei proaste care ne-au adus în această situaţie, când singura soluţie ar fi să tragem frâna de urgenţă. Nu eşti suficient de matur pentru a spune lucrurilor pe nume. Chiar şi această povară o laşi pe umerii noştri, ai copiilor.

Dar mie nu îmi pasă dacă nu sunt populară. Mie îmi pasă de justiţia climatică şi planete vii. Civilizaţia noastră este sacrificată în interesul unui număr mic de oameni care continuă să câştige sume imense de bani. Biosfera noastră este sacrificată pentru ca oamenii bogaţi din ţări ca a mea să poată trăi în lux. Suferinţa celor mulţi plăteşte pentru luxul celor puţini. În anul 2078 voi sărbători împlinirea a 75 de ani. Dacă voi avea copii, poate ei vor petrece acea zi cu mine, poate mă vor întreba de tine. Poate mă vor întreba de ce nu ai făcut nimic cât încă mai era timp.

Spui că îţi iubeşti copiii mai presus de toate şi, cu toate astea, le furi viitorul chiar din faţa ochilor. Până când nu vei începe să te concentrezi pe ceea ce trebuie făcut şi nu pe ceea ce este posibil din punct de vedere politic, nu avem nicio speranţă. Nu putem rezolva o criză dacă nu realizăm că există o criză. Trebuie să ţinem combustibilii fosili în subteran şi trebuie să ne concentrăm pe capitalurile proprii. Şi dacă este imposibil să găsim soluţii în sistemul nostru, atunci poate ar trebui să îl schimbăm cu totul.

Nu am venit aici pentru a-i implora pe liderii noştri să le pese. Ne-aţi ignorat în trecut şi o veţi face din nou. Aţi rămas fără scuze şi noi am rămas fără timp. Am venit aici pentru a vă spune că a venit vremea schimbării, fie că vă place sau nu. Puterea adevărată aparţine oamenilor”, a fost discursul ei atunci. 

În 2014, Malala Yousafzai, în vârstă de 17 ani, din Pakistan, a primit premiul Nobel pentru Pace datorită activității și spiritului militant în ceea ce privește drepturile copiilor la educație în societatea islamică. Malala a reușit să supravețuiască unui asasinat pus la cale de o grupare de talibani în 2012.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.