Nu suntem singuri? Semnale radio dintr-o galaxie îndepărtată, detectate pe Pământ

Foto: Pixabay

Astronomii au anunțat că au captat semnale misterioase emise de o galaxie îndepărtată, cu ajutorul unui telescop din Canada.

Natura și originea exactă a semnalelor radio sunt încă necunoscute. Printre cele 13 semnale radio a fost detectat și un semnal repetitiv, foarte neobișnuit, care a fost emis dintr-o galaxie aflată la aproximativ 1,5 miliarde de ani lumină.

Un semnal similar a fost captat, în urmă cu câțiva ani, de un alt telescop.

”Știind că sunt deja două astfel de semnale radio ne dă speranțe că ar putea fi mai multe”, a spus Ingrid Stairs, astrofizician la Universitatea British Columbia, citată de BBC.

Observatorul care a captat semnalul, aflat în Canada, la Okanagan Valley, este compus din patru antene semi-cilindrice de 100 de metri care scanează cerul fără încetare. Telescopul CHIME a fost pus în funcțiune anul trecut.

”Am descoperit un al doilea semnal repetitiv, care este foarte asemănător cu primul exemplu”, a spus Shriharsh Tendulkar de la McGill University, Canada.

Aceste semnale vin dintr-o zonă foarte îndepărtată din univers. Cu toate că oamenii de știință au recepționat în total doar 60 de semnale radio și doar două repetitive, cercetătorii cred că numărul acestora se ridică la ordinul miilor în fiecare zi.

Astronomii pot doar specula despre originea semnalelor. O stea neutronică cu un câmp magnetic extrem de puternic, două stele neutronice care se unesc sau un fel de navă extraterestră sunt doar câteva dintre teoriile vehiculate în acest moment.