Noua ofensivă a armatei lui Putin se va sufoca. Analiza ISW

O nouă evaluare făcută de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) joi dimineață arată că actuala ofensivă a rușilor s-ar putea împotmoli. Ar putea exista câștiguri teritoriale moderate în Donbas, la nord-est de autostrada E40, însă va culmina înainte de a cuceri zone populate importante, precum Sloviansk sau Bahmut.

Militarii ruși au încercat să cucerească Siversk, după curerirea Lyschanskului, însă încă nu au ajuns la acest oraș. S-au împotmolit și în jurul unor așezări mici din estul și sudul Bahmutului.

Reînceperea ofensivelor terestre active după scurta pauză operațională nu s-a tradus încă prin progrese semnificative, deși este posibil ca fie presiunea constantă a Rusiei, fie finalizarea eforturilor rusești de refacere a puterii de luptă să genereze avansuri limitate în următoarele zile sau săptămâni.

De asemenea, armata lui Putin se străduiește să deplaseze pe un teren mai puțin populat și deschis. Se va confrunta cu un teren mult mai favorabil apărătorilor ucraineni pe măsură ce se apropie de Sloviansk și Bahmut, din cauza densității crescute a populației și a densității mare de construcții.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a formulat miercuri obiective geografice extinse pentru operațiunile rusești din Ucraina, confirmând evaluarea anterioară a ISW conform căreia Rusia are obiective teritoriale dincolo de regiunile Donețk și Lugansk.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.