Noua declarație pe proprie răspundere. De ce acte ai nevoie ca să ieși noaptea din casă

FOTO: Ministerul de Interne/Facebook
FOTO: Ministerul de Interne/Facebook

Autoritățile române au publicat noul model de declarație pe proprie răspundere. Acest document va trebui completat de toți cei care vor să iasă din casă, după ora 20:00, în localitățile unde sunt restricții de circulație.

În localitățile unde sunt mai mult de 4 cazuri de COVID-19 la mia de locitori, circulația va fi închisă după ora 20:00, vinerea și în weekend. De asemenea, magazinele se vor închide mai devreme, la ora 18:00.

Pe de altă parte, în localitățile unde incidența depășește 7,5 la mie, restricțiile se aplică în toate zilele săptămânii.

Restricțiile intră în vigoare duminică, 28 martie.

Cetățenii din zonele roșii vor putea ieși din case după ora 20:00 doar în situații bine argumentate în declarația pe propria răspundere: pentru a merge la muncă sau la medic, îngrijirea sau însoțirea copilului și/sau asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități sau în cazul unui deces al unui membru al familiei.

Puteți descărca modelul de declarație pe proprie răspundere de aici.

Declarația poate fi completată și de mână, dar trebuie să conțină toate elementele din model, cât și în format electronic.

Restricțiile de circulație vor avea și unele excepții:

Pentru noaptea de 27/28 martie măsura va fi extinsă până la ora 22.00 pentru persoanele care se vor deplasa pentru a participa la sărbătoarea Pesah.

Pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie se va permite circulația persoanelor în intervalul orar 20.00 – 02.00 pentru participarea la slujbele religioase cu ocazia Paștelui Catolic.

Pentru 1, 2 mai, Paștele Ortodox, reglementarea va apărea în următoarea hotătâre de guvern.