Nou studiu. Cât rezistă coronavirusul pe bani, haine sau metal

FOTO: geralt/Pixbay.com
FOTO: geralt/Pixbay.com

O echipă de cercetători de la Centrul Australian pentru Prevenirea Bolilor a făcut un studiu cu privire la rezistența noului coronavirus pe diverse suprafețe.

Cercetarea a scos în evidență faptul că SARS-CoV-2 este „extrem de puternic” și a reușit să supravețuiască la temperatura camerei, aproximativ 20 de grade Ceslius, timp de 28 de zile, pe suprafețe precum ecranele telefoanelor mobile sau bancnote. În comparație, virusul gripal supravețuiește în aceleași condiții timp de 17 zile.

Potrivit studiului, publicat în revista de specialitate Virology Journal, virusul supravețuiește mai puțin de o zi pe unele suprafețe dacă temperatura crește la 40 de grade Celsius.

Cercetătorii mai spun faptul că virusul ar rezista mai bine pe suprafețe fine, lipsite de asperități, comparativ cu cele aspre, cum ar fi bumbacul.

Mai trebuie precizat și faptul că experimentul s-a derulat în întuneric, pentru a îndepărta efectul luminii ultraviolete ce poate inactiva virusul. De asemenea, cercetătorii mai spun că rolul precis în transmiterea virusului jucat de diverse suprafețe, timpul de contact cu aceste suprafețe pentru a se ajunge la o infectare, precum și cantitatea de virus care ar fi necesară pentru o contaminare rămân de determinat.

Acest studiu a vrut să demonstreze cât rezistă virusul pe diverse suprafețe în condiții de laborator pentru a a se elabora o strategie de risc, mai ales în zonele unde contactele cu suprafețe sunt frecvente.

Cercetarea scoate în evidență că virusul rezistă la temperaturi scăzute pe suprafețe precum inoxul și așa s-ar putea explica și izbucnirea focarelor din fabricile de procesare a cărnii și în depozitele frigorifice.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.