Noile variante de coronavirus din sudul Africii suspendă zboruri spre Europa. Franța, Italia, Germania și Marea Britanie au luat deja măsuri

Foto: Pixabay

Noua variantă a coronavirusului B1.1.529, descoperită în Africa de Sud, care prezintă mai multe mutații și ar putea fi mai rezistentă la sistemul imunitar, fie că e vorba de vaccinare sau de trecerea prin boală, stârnește mari îngrijorări în lumea medicală. Israelul e prima țară care a decis să oprească zborurile care vin dinspre Africa de Sud și țările vecine. O măsură similară a fost luată și de Mare Britanie.

Comisia Europeană a propus suspendarea zborurilor din sudul Africii, iar câteva țări din UE au și luat măsuri în acest sens.

Franța suspendă și ea sosirile din șapte țări din Africa, inclusiv din Africa de Sud, după descoperirea noii variante a coronavirusului, a anunțat vineri Guvernul.

Această măsură, care se „aplică pe o perioadă de cel puţin 48 de ore” vizează totodată călători care provin din Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mzambic, Namibia şi Eswatini.

„Persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile într-unul dintre aceste state sunt invitate să semnaleze acest lucru autorităţilor şi să efectueze cât mai rapid un test de depistare RT-PCR”, îndeamnă Matignonul.

Germania permite să intre în țară doar proprii cetățeni care vin din sudul Africii. De asemenea, zborurile au fost interzise și de Italia sau Republica Cehă.

Surse din cadrul Guvernului britanic, citate de The Guardian, au declarat că varianta B.1.1.529 reprezintă „o amenințare cu potențial semnificativ la adresa programului de vaccinare, care trebuie protejat cu orice preț”.  Cercetătorii din Marea Britanie lansaseră deja zilele acestea o dezbatere pe tema posibilității ca Marea Britanie să fie prima țară care a atins imunitatea de turmă, iar acum le cer politicienilor să acționeze rapid și să nu șovăie în a lua imediat măsuri menite să împiedice răspândirea.