Noi declarații pe proprie răspundere. Cum pot ieși românii din casă pe timpul nopții?

Guvernul vrea să îi țină pe tineri acasă pe timpul nopții. Foto: Pixabay

Noi măsuri restrictive intră în vigoare în România începând de luni. Printre ele este și interdicția de a circula pe timpul nopții, dar și obligativitatea purtării măștii în toate spațiile deschise.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a spus că românii vor fi obligați să completeze o declarație pe proprie răspundere dacă vor să se deplaseze pe timpul nopții, în următoarea lună de zile.

Arafat spune că pe timpul nopții, în intervalul 23:00 – 5:00, ”se mișcă foarte mult tinerii, ei se vizitează, sunt întâlniri în apartamente, mai ales în timpul weekendului. Rațiunea între 23 și 5 este ca tinerii să nu mai umble în apartamente, pentru petreceri”.

Iată cum vor putea, totuși, să iasă din casă românii pe timpul nopții. Se revine la declarația pe proprie răspundere, aflată încă în amintirea colectivă, după perioada în care țara a fost în stare de urgență, la începutul pandemiei.

”E nevoie de declarație scrisă și semnată de mână, în care să fie specificat scopul ieșirii. Va exista și un model, dar important este să aibă datele personale, motivul ieșirii și semnătură. Motivele sunt clare: activitate profesională, asistență medicală care nu suportă amânare, cumpărarea de medicamente. Altfel, e necesară adeverință de la angajator sau legitimație pentru cei care ajung târziu acasă. Este același model de adeverință ca în starea de urgență”, a explicat secretarul de stat la Digi24.

Iată ce prevede hotărârea CNSU privind deplasarea pe timpul nopții în România:

Art. 4 – (1) În toate localitățile din România, se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 23.00 – 05.00 pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Art. 5 (1) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere;

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;

(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.