Nivelul dioxidului de carbon din atmosferă este cel mai mare din ultimii 800.000 de ani

Nivelul dioxidului de carbon a crescut constant în ultimii ani (Wikimedia Commons)
Nivelul dioxidului de carbon a crescut constant în ultimii ani (Wikimedia Commons)

Concentrațiile de CO2 din atmosferă au atins o cifră record în 2016, a anunțat Organizația Mondială de Meteorologie, creșterea de anul trecut fiind cu 50% mai mare decât media ultimului deceniu.

Cercetătorii spun că fenomenul se datorează atât activității umane, cât și fenomenului meteorologic El Nino, care a dus nivelul de CO2 din atmosferă la un nivel nemaiîntâlnit pe Pământ în ultimii 800.000 de ani, scrie BBC.

Oamenii de știință spun că măsurătorile făcute în 51 de țări din jurul globului pământesc arată că gazele de seră, precum dioxidul de carbon, metanul și oxidul nitric sunt în creștere.

În 2016, concentrațiile medii de CO2 din atmosferă au ajuns la 403,3 părți pe milion, o creștere de 3,3ppm față de 2015.

”Nu am mai înregistrat o astfel de creștere în cei 30 de ani de când am pus bazele rețelei de monitorizare”, a spus dr. Oksana Tarasova, șefa programului de observare al Organizației Mondiale de Meteorologie.

Cu toate că emisiile provocate de oameni au scăzut în ultimii ani, fenomenele naturale duc la creșterea nivelului de CO2, care poate provoca, potrivit studiului, ”schimbări neprevăzute în sistemul climatic, ducând la tulburări ecologice și economice severe”.

”Schimbările nu se vor petrece pe parcursul mileniilor, ca în trecut, ci se vor petrece rapid. Nu înțelegem încă pe deplin sistemul, însă este un motiv de îngrijorare”, a mai spus dr. Oksana Tarasova.

Încălzirea globală, un subiect foarte controversat, considerat de mulți cercetători a fi o certitudine, în timp ce alți membri ai comunității științifice îl consideră a fi doar o pseudo-știință, va fi discutată din nou de către liderii mondiali săptămâna viitoare, la Bonn, în Germania.

Președintele american Donald Trump a anunțat că va scoate SUA din Acordul Climatic de la Paris, în care principalele forțe industriale se angajau să reducă nivelul emisiilor de dioxid de carbon.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.