Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia din funcția de premier

FOTO: gov.ro
FOTO: gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia de la șefia Guvernului. În locul său, potrivit înțelegerii din coaliția de guvernare, ar urma să fie numit, de președintele Klaus Iohannis, șeful PSD, Marcel Ciolacu.

La începutul ședinței de guvern de luni, Nicolae Ciucă a vorbit despre rezolvarea crizei din Educație și a făcut un scurt bilanț al mandatului său la conducerea Executivului.

„Coaliția de guvernare, guvernul pe care îl conduc, au asumat cu maximum de responsabilitate – responsabilitate pentru interesul public, responsabilitate pentru rezolvarea problemelor din sistemul de educație – și încă o dată subliniez, sunt probleme care s-au acumulat în ani foarte mulți.

Nu vreau să dau vina pe o anume moștenire, dar adevărul acesta este: în atâția ani de zile s-au strâns o serie întreagă de neajunsuri, o serie întreagă de probleme care trebuie rezolvate și în deplină responsabilitate a liderilor coaliției, a Guvernului și în deplin dialog cu sindicatele, cu reprezentanții profesorilor, cu reprezentanții părinților, cu reprezentanții elevilor, am considerat că este absolut necesar să încheiem acest conflict de muncă și să asigurăm dascălilor și întregului sistem de educație, copiilor, părinților, soluția prin care să putem să încheiem anul școlar, să se deruleze Evaluarea Națională și, desigur, să se deruleze examenul de Bacalaureat.

Ca atare, în acest moment vom adopta ordonanța de urgență – de fapt, sunt două ordonanțe de urgență, pentru că una vizează asigurarea creșterilor salariale de la bugetul de stat și, desigur, alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vor fi pe liniile de finanțare europeană.

Ca atare, sunt două ordonanțe de urgență. În felul acesta, subliniez încă o dată că acest guvern de coaliție a asigurat începând cu sfârșitul anului 2021, pentru anii de învățământ 2022-2023, 2023-2024, o finanțare de 8 miliarde de lei față de finanțările cuvenite pentru anul 2021-2022. Și, desigur, la acestea se adaugă sumele de bani pe care le alocăm prin această ordonanță de urgență, de aproximativ 3 miliarde de lei.

Doresc, de asemenea, să subliniez că în acest în acest tablou al finanțării, trebuie să amintim că nu doar partea salarială este cea care contează și contează și investițiile pe care le facem în învățământ. Sunt banii care sunt alocați pentru dezvoltarea infrastructurii din întreg sistemul de educație.

Am cuprins toate aceste elemente – și nu vreau să le repet acum – în noile legi ale educației. Doamna ministru le-a precizat de fiecare dată atunci când a avut ocazia și probabil că după ședința de guvern, în briefingul de presă, poate să reia toate aceste prevederi legale ce sunt cuprinse în legile educației pentru învățământul preuniversitar și universitar.

Și la toate acestea trebuie să subliniem alocarea de aproximativ 3,6 miliarde de euro, bani prin PNRR, care vin tocmai pentru a complementa efortul care se face de la nivelul bugetului de stat. Ca atare, în acest moment vom începe ședința de guvern, vom analiza și aproba toate aceste documente”, a spus Ciucă, la debutul ședinței de guvern, ultima la care a participat în calitate de premier.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.