Ne așteaptă un spectacol ceresc superb. Ploaia de meteori Geminide: foarte luminoși, se mișcă lent printre stele

meteori
Time lapse cu cerul nocturn (liniile paralele sunt stelele, iar meteorii se văd în partea din centru-jos a imaginii, ca niște linii care le intersectează pe celelalte). Foto: Captură YouTube

În ziua de 13 spre 14 decembrie 2020, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantități mari de praf lăsate de asteroidul activ (3200) Phaethon. La contactul cu atmosfera particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând dâre luminoase pe cer: așa-numitele „stele căzătoare”, a căror denumire corectă este cea de „meteori”, informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Majoritatea stelelor cazătoare din perioada 4-17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc „Geminide”.

„Meteorii Geminide au ceva deosebit: sunt mai lenți decât alți meteori și foarte luminoși. Astfel vor apărea „bolizi”(meteori foarte strălucitori) care se vor deplasa lent printre stele. Stelele căzătoare se observă fără instrument astronomic. Trebuie doar să priviţi sus pe cer”, se arată pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Veți putea admira dârele luminoase timp de o secundă sau mai mult.

Geminidele se pot vedea oricând între 4-17 decembrie, dar cei mai mulţi meteori se vor vedea în noaptea apropiata de maxim, care se produce în 14 decembrie, la ora 3 dimineața. Prin urmare, în noaptea de 13 spre 14 decembrie vom putea vedea activitatea de maxim a curentului.

Ploaia de meteori poate fi observată și în noaptea anterioară maximumului sau în cea de după aceasta (se vor vedea minimum 40-50 de „stele căzătoare” pe oră). Iar în timpul maximumului se pot vedea chiar și 120 de meteori pe oră, dacă observaţi din afara oraşelor mari. În mod nomal se văd mai puțin de jumătate din numărul prognozat de meteori. Observațiile trebuie făcute după miezul nopții până dimineața în ambele seri.

Pentru a vedea meteorii trebuie să priviți la 45 de grade deasupra orizontului, timp de minimum o oră. Puteţi privi înspre est, sud, vest sau nord.

„De obicei sursa curenților de meteori sunt cometele, bulgării de zăpadă murdară care în apropierea Soarelui sublimează (trec din stare solidă în stare gazoasă) eliberând praful prins în gheață. În cazul Geminidelor, sursa este un asteroid (3200 Phaethon) care nu prezintă decât o caracteristică cometară: orbita sa în aduce în vecinătatea Soarelui, la numai 20 milioane de kilometri. Dar Phaeton nu se comportă ca o cometă. Se încăpățânează să rămână un obiect solid, fără coadă sau coamă”, se mai arată pe site-ul Observatorului Astronomic.

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.