Musulmanii din Europa sunt tratați precum evreii înainte de Al Doilea Război Mondial, acuză Erdogan

FOTO: R4BIA.com/Wikimedia Commons
FOTO: R4BIA.com/Wikimedia Commons

În Europa, islamofobia a atins niveluri comparabile cu modul în care erau tratați evreii înainte de Al Doilea Război Mondial, a acuzat președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, relatează Euronews.

Într-o declarație făcută luni, 26 octombrie, el a sugerat că Europa este obișnuită cu „relocările” și „genocidul”, și că musulmanii de pe continent sunt atacați.

În același discurs, Erdogan a cerut un boicot al produselor din Franța deoarece președintele turc îl acuză pe cel francez, Emmanuel Macron, că are o atitudine nepotrivită față de Islam și de musulmani.

„Islamofobia tot mai puternică din Occident s-a transformat într-un adevărat atac împotriva cărții noastre, a profetului nostru și a tot ceea ce considerăm sfânt”, a spus Erdogan în discursul televizat.

„Relocările, inchiziția și genocidul împotriva celor de alte religii nu sunt practici străine Europei. Crimele împotriva umanității comise față de evrei în urmă cu 80 de ani, acțiunile împotriva fraților noștri bosniaci la Srebrenița în urmă cu doar 25 de ani sunt încă în memoria noastră”, a mai spus el.

Discursul președintelui turc vine în contextul unui raid al poliției germane desfășurat la o moschee de lângă Berlin. Procurorii germani i-au acuzat pe oficialii moscheii că au folosit în mod fraudulos 70.000 de euro primiți ca fonduri de urgență în contextul crizei COVID.

Însă Erdogan a declarat că aceste percheziții, precum și declarația președintelui Macron că Islamul se află într-o „criză” la nivel mondial, reprezintă un atac la adresa musulmanilor din Europa.

Disputa dintre Erdogan și Macron a început după ce președintele francez a făcut remarca sa la adresa Islamului în urma decapitării unui profesor într-o suburbie a Parisului. Samuel Paty a fost ucis de un musulman în vârstă de 18 ani deoarece în timpul orelor de curs de „libertate de expresie” le arătase elevilor săi celebrele caricaturi cu profetul Mohammed publicate în revista „Charlie Hebdo”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.