Mugur Isărescu avertizează Guvernul: „S-a dat prea mult”

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a sugerat astăzi într-o conferință de presă că Executivul a fost prea generos prin măririle de salarii și de pensii din ultimii ani.

El a admis că aceste creșteri salariale au avut legătură cu creșterea economică a României, deoarece a fost stimulat consumul, dar a arătat că investițiile publice au fost slabe.

„Acest ritm de creștere impresionant pe care l-a consemnat economia României, și care a contribuit, este adevărat, la diminuarea decalajului față de media Uniunii Europene, a fost însă asociat cu creșterea importantă a consumului, în dauna investițiilor, mai ales în dauna investițiilor publice”, a declarat Mugur Isărescu.

„E bine că avem creștere economică, dar hai să vedem cum o obținem, cum putem s-o menținem, pentru că dacă continuăm cu această tendință, mai devreme sau mai târziu trebuie să facem o corecție. Și orice corecție costă”, a avertizat el, citat de Digi24.

De asemenea, Mugur Isărescu a menționat că Executivul PSD-ALDE a dat prea mult: „Toată lumea știe că dacă stimulezi cererea, stimulezi și producția. Problema e dozajul, cât stimulezi. Asta știe toată lumea, stimulezi cererea și o să ai creștere de producție. Dacă stimulezi prea mult, nu ții cont de cât poate da economia, nu faci evaluări, studii de impact, ce va rezulta e că dai de lucru economiei, dar mai mult altor economii, prin importuri, și e ca o foiţă de turnesol echilibrul extern. Ne putem amăgi, dar dacă vrem să ştim, ştim că s-a dat prea mult, nu s-a ţinut cont de cât poate să ducă economia şi aşa te duci la dezechilibre externe”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.