Motive pentru a crește la tine acasă hrana pe care o consumi

Foto: Pexels.com

În ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre traiul sustenabil și întoarcerea la natură. Tinerii se mută din orașele aglomerate și poluate la țară, iar viața pe care o aleg se concentrează pe creșterea legumelor și a animalelor.

Oamenii migrează, în principiu, spre construirea unei noi vieți, cu accent pe sănătate și liniște sufletească. Avantajele pe care le ai atunci când deții o casă la țară sau decizi să achiziționezi una sunt nenumărate, iar posibilitatea de a crește tot ceea ce consumi chiar în ograda ta este unul dintre acestea. Iată câteva motive pentru care merită să te întorci spre viața simplă, dar bogată în recompense:

Economia

Pandemia de coronavirus a pus multe sectoare din economia mondială pe pauză, iar efectele se anunță a rămâne vizibile o perioadă mai lungă. În astfel de momente, mulți oameni iau în considerare schimbările pe care le pot face în viața lor în cazul în care lucrurile se complică. Dacă locuiești la casă, la periferia orașului sau la sat, o grădină sau o mică fermă te va salva în momentele grele. De la legume, la carne, îți poți asigura un trai sănătos fără a cheltui sume exagerate. Desigur, vei avea o responsabilitate în plus, de a îngriji animalele și plantele pe care le crești. Nu trebuie să ai un spațiu foarte mare pentru a pune bazele unei mici livezi, unei zone pentru creșterea păsărilor sau ale unei grădini de legume. 

Poți începe prin a crește găini și boboci de rata pentru o sursă curată de ouă și carne, legume precum roșii, fasole, castraveți, varză, ardei și salată. Prețurile acestora atunci când le cumperi din magazine sau de la piață sunt mult mai mari față de cele ale semințelor și puilor de găină. Investiția pe care o faci la început îți va aduce avantaje pe termen lung și te va ajuta în momentele de criză. Vei putea chiar vinde produsele dacă decizi să-ți extinzi activitatea la nivelul unei mici ferme.

Grija față de mediu

Un raport publicat în 2019 de către Agenția Europeană de Mediu arată că în anul 2016, peste 400.000 de decese premature au fost cauzate de nivele ridicate de poluare. Pentru a lăsa o amprentă cât mai redusă asupra mediului, oamenii încep acum să caute alternative prietenoase cu mediul pentru activitățile de zi cu zi. De la folosirea bicicletei sau a mijloacelor de transport în comun, la instalarea unor surse alternative de energie, fiecare persoană poate alege să facă o mică diferență. 

Tot din grija față de mediu poți alege să cultivi în ogradă diverse legume și fructe cu adevărat bio. Dacă ești adept al produselor cu etichetă bio, trebuie să știi că cel mai sigur mod de a consuma în fiecare zi alimente crescute organic este să faci asta chiar la tine acasă. Întoarcerea la obiceiurile bunicilor și străbunicilor este cea mai bună metodă de a fi sigur că ceea ce consumi este în totalitate controlat de tine. De la îngrășămintele pe care le folosești, la soiurile de semințe și proveniența lor, toate acestea contează dacă vrei să consumi produse locale. În supermarket, fructele și legumele fac drumuri lungi înainte de a ajunge în farfuria ta. Dacă alegi să pui bazele unei grădini prospere, vei avea mereu o sursă sigură de hrană. De asemenea, poți ajuta la crearea unei grădini comunitare și să susții grădinăritul urban, mișcare deja existentă în România.

Pasiunea

Un motiv important pentru a cultiva și crește la tine acasă ceea ce consumi este chiar pasiunea. Dacă ai locuit aproape toată viața la bloc, cel mai probabil au existat momente în care ai tânjit după zilele petrecute la țară, la bunici sau părinți, când îi ajutai la treburile de pe câmp sau din grădină. O astfel de pasiune te poate ajuta să te bucuri de o alimentație sănătoasă, dar și să pui bazele unui mic business. Vei avea nevoie doar de investiții inițiale pentru a crea mediul propice pentru dezvoltarea plantelor și creșterea animalelor. Acest lucru poate să-ți ofere și oportunitatea de a schimba domeniul în care activezi și de a te concentra full-time pe acest hobby. Mai ales dacă vrei să-ți crești copiii într-un mediu care încurajează grija față de alimentație și natură, un astfel de exemplu îi poate forma ca viitori pasionați de grădinărit sau chiar agricultori. Viitorul trebuie să se bazeze tot mai mult pe astfel de practici, iar accesul tuturor la produse proaspete și crescute cu grijă stă în mâna celor care se dedică acestei pasiuni.

Dorința de a te bucura de hrană produsă chiar sub ochii tăi este ceea ce te poate încuraja să achiziționezi un teren, o casă sau chiar să te muți în casa părintească de la țară. Vei avea nevoie de timp, răbdare și multă pasiune, însă nimic nu se compară cu satisfacția de a consuma produse cu adevărat bio și de a crește animale sănătoase și fericite.

Sursa foto: pexels.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.