BNR a lansat monede din aur și alamă dedicate vizitei Papei

Foto: BNR

Banca Naţională a României lansează în circuitul numismatic monede din aur și alamă pentru colecționare și pune totodată în circulație o monedă din alamă, cu tema „Vizita Apostolică a Sanctității Sale Papa Francisc în România”.

În total, BNR lansează 3 tipuri de monede:

1. O monedă din aur pentru colecționare, care are o valoare nominală de 500 de lei. Aceasta are un diametru de 35 de mm și o greutate de 31,1 grame.

2. O monedă din alamă pentru colecționare, care are o valoare nominală de 50 de bani. Moneda are un diametru de 23,75 mm și o greutate de 6,1 grame.

3. O monedă din alamă pentru circulație, cu o valoare nominală de 50 de bani. Moneda are un diametru de 23,75 mm și o greutate de 6,1 grame.

Aversul monedei din aur prezintă imagini ale unor lăcașuri de cult și numele localităților unde se află acestea, respectiv Catedrala Sfântul Iosif – ,,BUCURESTI”, Sanctuarul marian – ,,SUMULEU CIUC”, Catedrala Sfânta Treime – ,,BLAJ”, Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină – ,,IASI”, care vor fi vizitate de Papa Francisc, inscripțiile în arc de cerc „ROMANIA” și anul de emisiune „2019”, stema României și valoarea nominală „500 LEI”.

Aversul monedei din alamă pentru colecționare prezintă imagini ale unor lăcașuri de cult și numele localităților unde se află acestea, respectiv Catedrala Sfântul Iosif – ,,BUCURESTI”, Sanctuarul marian – ,,SUMULEU CIUC”, Catedrala Sfânta Treime – ,,BLAJ”, Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină – ,,IASI”, care vor fi vizitate de Papa Francisc, inscripțiile în arc de cerc „ROMANIA” și anul de emisiune „2019”, stema României, valoarea nominală „50 BANI” și litera „N” într-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colecționare.

Aversul monedei din alamă pentru circulație prezintă imagini ale unor lăcașuri de cult și numele localităților unde se află acestea, respectiv Catedrala Sfântul Iosif – ,,BUCURESTI”, Sanctuarul marian – ,,SUMULEU CIUC”, Catedrala Sfânta Treime – ,,BLAJ”, Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină – ,,IASI”, care vor fi vizitate de Papa Francisc, inscripțiile în arc de cerc „ROMANIA” și anul de emisiune „2019”, stema României și valoarea nominală „50 BANI”.

Reversul comun tuturor monedelor prezintă portretul și blazonul Papei Francisc și inscripțiile în arc de cerc ,,VIZITA APOSTOLICA A SANCTITATII SALE PAPA FRANCISC IN ROMANIA”, perioada vizitei ,,31 MAI-2 IUNIE”, deviza acesteia ,,SA MERGEM IMPREUNA!”.

Tirajele acestei emisiuni numismatice sunt:

– 500 de bucăți pentru moneda din aur;
– 10.000 de bucăți pentru moneda din alamă pentru colecționare;
– 1.000.000 de bucăți pentru moneda din alamă pentru circulație.

Preţurile de vânzare sunt următoarele:

– 8.660,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare;
– 10,30 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă de 50 bani pentru colecționare.

Monedele din aur, monedele din alamă pentru colecționare și monedele de circulație, cu tema Vizita Apostolică a Sanctității Sale Papa Francisc în România, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur și a monedelor din alamă pentru colecționare, cu tema Vizita Apostolică a Sanctității Sale Papa Francisc în România, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Punerea în circulație a monedelor de circulație, cu tema Vizita Apostolică a Sanctității Sale Papa Francisc în România, se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului.

Pentru rezervarea pieselor numismatice în vederea achiziționării puteți accesa site-ul BNR.