Momentul în care o grenadă lacrimogenă explodează în mijlocul unor protestatari pașnici

grenadă miting 10 august
Foto: Captură Romel Alexandru Birjoveanu

Noi filmulețe care surprind abuzurile Jandarmeriei la mitingul de vineri, 10 august, au apărut pe rețelele de socializare.

Într-unul dintre clipuri, realizat de Romel Alexandru Birjoveanu, consilier local în municipiul Piatra-Neamț, se vede cum o grenadă cu gaze lacrimogene explodează în mijlocul unor tineri pașnici, aflați la o distanță considerabilă de cordonul de jandarmi.

Imediat după explozia grenadei se vede că mai mulți dintre protestatari au fost răniți la picioare.

Incidentul a avut loc înainte de lăsarea serii.

„Uitați-vă la acest clip, filmat de mine, la ora 20.30, în timp ce protestam pașnic alături de ceilalți. Eram la o distanță mare față de jandarmi. Nimeni nu-i agresa, nu le forta cordonul. Cu toate astea, au aruncat cu grenade lacrimogene în mijlocul mulțimii, rănind câțiva tineri. De ce? Pentru că carmen dan, poate!”, a scris pe Facebook Romel Alexandru Birjoveanu.

În alte imagini apărute în spațiul public se văd tineri cu urme roșii de bastoane pe brațe sau cu găuri în picioare.

De asemenea, mai multe filmulețe îi surprind pe jandarmi lovind oameni pașnici, care aveau brațele ridicate, și care nu reprezentau nicio amenințare pentru ei.

În timpul protestului de vineri au existat și mulți jurnaliști care au fost agresați, bătuți, împinși sau cărora le-au fost distruse echipamentele.

În vreme ce Jandarmeria consideră că a acționat conform legii, deoarece au existat grupuri de agitatori, procurorii militari au început cercetările in rem pentru abuz în serviciu, purtare abuzivă și neglijență în serviciu în cazul intervenției jandarmilor.

Persoanele rănite în timpul intervenției jandarmilor sunt chemate la sediul Parchetului Militar. Până acum, 33 de persoane au solicitat certificate medico-legale și au depus plângeri împotriva jandarmilor.

Jandarmeria va fi cercetată și pentru neglijență în serviciu, în cazul celor doi jandarmi care au fost lăsați în urmă de colegii lor. Arma jandarmeriței care a fost agresată nu a fost încă găsită.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.