Momente emoționante în Polonia. Zeci de mii oameni au ieșit în stradă

FOTO: Captură Youtube
FOTO: Captură Youtube

Zeci de mii de polonezi au ieșit pe străzile din centrul orașului ca să îi aducă un omagiu primarului din Gdansk, ucis de un bărbat care era supărat pentru că a stat în închisoare. De altfel, ieri, au fost marșuri anti violență în toate orașele mari ale Poloniei.

Fost premier al Poloniei, Donald Tusk a venit special pentru a ține un discurs pentru cel care i-a fost prieten. Președintele a declarat doliu național pentru ziua în care vor avea loc funeraliile.

„Vreau să promit, în numele Domnului, în numele tuturor, al oamenilor din Gdansk, al polonezilor şi al europenilor, că pentru voi şi pentru toată lumea vom proteja Gdansk-ul, Polonia şi Europa noastră, că ura nu va învinge, vom lupta împotriva ei!”, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk. Gdansk este orașul natal al oficialului european.

Pavel Adamovici, care avea 54 de ani, a murit luni după-amiază la spital. Atacatorul avea 27 de ani și a spus că a vrut să se răzbune pe partidul din care făcea parte primarul.

Ucigașul a susținut că Platforma Civică, formațiunea care a fost la guvernare până în 2005, l-a condamnat la 5 ani de închisoare „fără vină” și l-a „torturat” după gratii. Acesta a fost condamnat pentru jaf armat.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.