Violențe în Piața Victoriei. Ciocniri între protestatari și jandarmi

Marele protest al Diasporei a început deja în Piața Victoriei, unde manifestanții au început să ajungă încă de azi-noapte. La ora 16:00, mai mulți protestatari s-au repezit către gardul Guvernului, fiind interceptat rapid de jandarmi.

23:11. Imagini greu de descris în Piața Victoriei. Jandarmii au intrat în forță și eliberează Piața cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Zeci de oameni sunt cărați pe brațe.

21:58. „În Piața Victoriei și-au făcut apariția persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente și galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună credință să se delimiteze de aceste grupuri și să nu sprijine în niciun fel acțiunile lor violente! De asemenea, îi rugăm pe oamenii care protestează pașnic să nu intre în conflict cu aceste persoane! Repetăm apelul nostru la calm și recomandăm femeilor și persoanelor însoțite de copii să se retragă din zona în care au loc violențe!”, precizează Jandarmeria Română, printr-o postare pe Facebook.

21:55. Atmosfera s-a mai calmat.

21:48. E bătaie generalizată în Piața Victoriei. Cei care au provocat incidentele ar fi  membri ai unor galerii de fotbal.

20:45. În Piața Victoriei sunt în jur de 100.000 de protestatari.

20:30. Jandarmii au folosit din nou gaze lacrimogene. Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei: „Se aruncă cu borduri, cu bucăți din pavaj, cu bare metalice, care pune în pericol siguranța tuturor. Noi am transmis un mesaj clar ca oamenii să se delimiteze de grupurile și persoanele violente”.

20:15. Metrorex a închis stația de metrou de la Piața Victoriei. „Metrorex informează că, la nivelul Direcţiei Generale de Management Operaţional din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea ordinii publice, din care fac parte toate instituţiile cu atributii în asigurarea ordinii publice, s-a decis ca, astăzi, 10 august a.c., începând cu ora 20.00, staţia Piaţa Victoriei să fie închisă.

Închiderea staţiei presupune interzicerea accesului călătorilor în subteran şi trecerea trenurilor prin această staţie fără oprire. Staţia se va redeschide la solicitarea instituţiilor abilitate. Măsura a fost luată pentru asigurarea siguranţei călătorilor, în contextul în care un flux mare de persoane tranzitează zona Piaţa Victoriei”, au precizat reprezentații Metrorex, printr-un comunicat de presă.

20:07. Vlad Voiculescu, la Digi24: „Aici sunt foarte mulţi oameni liberi care şi-au asumat propriul destin, mai degrabă de nevoie decât de voie. Acest protest e un motiv de bucurie şi un punct pe o foaie de parcurs, o generaţie nouă îşi ia destinul în propriile mâini, să ne construim un viitor pentru copiii noştri aici.

Cred că mesajul protestului e clar înţeleg că asta le-a stat în drum domnilor de la PSD, nu e un protest de nemulţumire, ci contra capturării statului român, a folosirii instituţiior în interes propriu”.


20:05. Liderul USR, Dan Barna: „Sunt de două ore aici (în Piaţa Victoriei –n.r.), cam o dată la jumătate de oră s-a dat uşor, acum s-a dat un jet foarte tare, un jet de gaze lacrimogene. Toţi oamenii sunt iritaţi, revoltaţi. Eram aici în mijlocul Pieţei, adunam semnături (pentru iniţiativa Fără penali în funcţii publice – n.r.), este o atmosferă liniştită şi normală şi totuşi jandarmii reuşesc să incite şi să distrugă această manifetare paşnică”

20:00. Piața Victoriei este neîncăpătoare. Peste 25.000 de oameni protestează, în timp ce jandarmii fac, din când în când, câte un pas înapoi, spre clădirea Guvernului.

19:55. Jandarmeria, într-o postare pe Facebook: „Vă rugăm să vă delimitaţi de grupurile care provoacă violenţă! Pentru siguranţa voastră şi a tuturor! Un grup de oameni poate denatura complet scopul unui protest anunţat iniţial, pe reţelele de socializare, ca fiind unul paşnic”.

19:00. Până la această oră s-au înregistrat câteva zeci de răniți în rândul protestatarilor, în special din cauza gazelor lacrimogene, și 3 jandarmi, în urma ciocnirilor cu protestatarii.

18:00. La ora 18:00, Piața Victoriei era aproape plină, peste zece mii de oameni scandând împotriva guvernării PSD-ALDE.

La ora 16:00, în Piața Victoriei erau peste 1.500 de persoane. La un moment dat, o mare parte a acestora au luat-o la fugă din ”țarcul” amenajat în mijlocul pieței, către clădirea Guvernului. Jandarmii le-au tăiat calea și au folosit gaze lacrimogene.

Câțiva protestatari și un jandarm au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Protestul Diasporei a adunat deja câteva mii de oameni. Foto: Călin Cătălin

Mii de oameni sunt așteptați azi în Piața Victoriei pentru a cere demisia guvernului PSD-ALDE. La ora prânzului, în fața sediului Guvernului se adunaseră câteva sute de oameni.

Se scandează împotriva actualei guvernări. ”Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!” și ”Nu vrem să fim conduși de hoți!” sunt două dintre cele mai populare lozinci din Piața Victoriei.

Mulți români care trăiesc în Diaspora au ajuns în țară în ultimele zile pentru a lua parte la acest protest. În multe dintre orașele țării, oamenii s-au organizat și au plecat împreună spre Capitală.

Sediul PSD sector 6, vandalizat

Filiala PSD din Sectorul 6 al Capitalei a fost vandalizată în această dimineață. Angajații Partidului Social Democrat au găsit geamurile clădirii sparte când au ajuns la sediu, la ora 10:00.

”Se desfășoară activități de cercetare la fața locului și investigații în vederea identificării și depistării făptuitorilor”, a transmis Poliția Capitalei.

Dragnea: ”Mitingul este politic. Sper că vor fi proteste pașnice”

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că mitingul Diasporei este unul politic.

”Este un miting politic. Orban a spus că merge, USR merge. Cioloş a spus că merge. Nici măcar organizatorul nu şi-l mai asumă”, a spus Dragnea la RTV, adăugând: ”Îmi exprim speranţa că vor fi proteste paşnice. Doar îmi exprim această speranţă. Fiecare decide ce vrea să facă”.

Jandarmeria Română, care va avea numeroși agenți în Piața Victoriei, a comunicat ieri că misiunea sa este să apere cetățenii.

“Nu vom accepta niciun fel de insubordonare civică sau de acţiuni violente care urmăresc destabilizarea socială sau a ordinii de drept şi constituţionale. Au fost lansate recent în spaţiul public mesaje şi ameninţări, îndemnuri explicite, la ocuparea instituţiilor publice ale statului român. Cu astfel de lucruri nu ne jucam şi vom lua măsuri”, a declarat Marius Militaru, șeful de comunicare al Jandarmeriei Române.