Mită electorală LIVE pe Facebook. Un primar PSD promite locuri de case

mită electorala slobozia bradului
Sursa: Captură Facebook

Iulian Dumitru, primarul PSD al comunei Slobozia Bradului din județul Vrancea, le-a promis localnicilor locuri de casă în schimbul votului oferit Vioricăi Dăncilă, candidata PSD la alegerile prezidențiale.

Într-un live pe Facebook, primarul chiar îi spune unui sătean să aducă duminică la vot nu mai puțin de 25 de oameni. Drept răsplată, va primi un loc de casă din partea primăriei.

„Uitați domnilor cu ce se ocupă primarul la ora asta. Facem ceva pentru comuna noastră. Astea sunt 150 de locuri de casă. Deci astea-s locurile de casă pentru comunitatea noastră romă din Slobozia Bradului. Bineînțeles, și pentru cei care solicită – nu facem discriminare. Tuburi pentru podețe pentru locurile de casă. Vom face intrări la fiecare drum. Și pentru aceste locuri de casă facem calea de acces: podețe. Acolo e parcul. Am adus tuburi să facem podețele, uitați cum se lucrează la ele”, povestește Iulian Dumitru pe Facebook.

„De dimineață, nu stăm. Ceasul e 8 fix și noi facem treabă. Astea-s aici 150 de locuri de case”, se mai laudă el.

La un moment dat, primarul comunei Slobozia Bradului se întâlnește cu câțiva săteni, pe care îi avertizează să iasă la vot duminică și să pună ștampila pe Viorica Dăncilă.

„Din respect pentru mine ieșiți la vot și votați PSD pentru că Slobozia Bradului votează cu inima. Da? Vă rugăm frumos. Deci vă rog din suflet votați PSD. (…) Te salut Saule! Uite Saule, aici vor fi 150 de locuri de casă și astea-s podețele pentru intrările de aici. (…) Duminică vă aștept la vot. (…) La votare duminică cu toți ai tăi. 25 de oameni să iasă la vot, te rog frumos! Da? Uite, unul din locurile astea va fi al tău. Pentru că ai familie și trebuie neapărat. Toți vor beneficia. Toți tinerii vor beneficia de locuri de casă”, a mai spus Iulian Dumitru.

Contactat de jurnaliști, primarul a recunoscut că a promis locuri de casă în schimbul votului pentru PSD dar spune că „a fost o scăpare regretabilă”, relatează realitateadevrancea.net.

Articolul 386 din Codul Penal prevere la alineatul 1 că ”oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Nu intră în categoria acestor bunuri cele care au valoare simbolică, fiind inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.