Misterioasa corabie descoperită lângă Eforie

FOTO: Tropicana/Youtube
FOTO: Tropicana/Youtube

În timpul lucrărilor de extindere a plajelor s-a descoperit lângă Eforie Sud o corabie din lemn scufundată în urmă cu aproximativ 200 de ani. Pentru a fi cercetată de arheologi, corabia a fost ocolită în timpul lucrărilor și va putea fi studiată pe uscat peste câteva săptămâni.

Mai exact, lucrările de lărgirea a plajei au ocolit-o până cânt epava a rămas ca într-un fel de lac. Decizia a fost luată și pentru în România nu sunt scafandri arheologi.

„Sperăm ca până la 20 mai să terminăm aceste lucrări de pal-planșe, pentru ca apoi să ne apucă de excavat nisiul. Practic vom acționa mai întâi cu excavator, apoi la lopată ca să nu distrugem vestigiile. (…)

Noi doar o excavăm, o scoatem la lumină. Nu o vom și extrage propriu-zis, pentru că lucrările de extragere și conservare ar reprezenta zeci de milioane de euro, nu știu cine ar face această investiție”, a declarat managerul sucrusalei Van Oord, Marius Stamat, potrivit adevarul.ro.

Corabia are în jur de 20 de metri lungime și patru lățime. Cercetătorii urmează să stabilească de unde este și cum a ajuns să se scufunde în dreptul stațiunii.

Cea mai veche epavă descoperită în Marea Neagră are 2.400 de ani și avea origini grecești. Descoperirea a fost la 80 de kilometri de orașul bulgăresc Burgas, la o adâncime de aproximativ 2.000 de metri.

A fost descoperită în urmă cu 5 ani, în cadrul unui proiect arheologic la care s-au folosit vehicule robotice marine. Datorită adâncimii foarte mari, epava s-a păstrat într-o condiție foarte bună.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.