Ministrul Tătaru: „Fiecare comunitate are un focar, fiecare localitate are o transmitere locală”

Nelu Tătaru. Foto: Captură YouTube

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că fiecare comunitate are o manifestare și un focar propriu de infecție cu coronavirus, iar în fiecare localitate există o transmitere locală mai ușoară sau mai accentuată a coronavirusului.

„Ce pot să vă spun e că fiecare localitate, fiecare focar, fiecare transmitere este urmărită îndeaproape, la nivelul Ministerului (n.r – Sănătății) și la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență. Fiecare comunitate are o manifestare, fiecare comunitate are un focar, fiecare localitate are o transmitere locală mai ușoară sau mai accentuată.

Din acest motiv, după cum ați putut vedea și dumneavoastră, avem și un număr de cazuri diferit în fiecare localitate. Majoritatea românilor au înțeles mesajul, iar Noaptea de Înviere a fost o noapte liniștită, o noapte de suflet, o noapte în care fiecare dintre noi am avut speranță. Au fost și comunități, cum ați arătat și dumneavoastră, unde lumea a înțeles într-un alt mod să respecte regulile. Țin să menționez că, în funcție de respectarea acestor reguli, vom avea și viitorul acestei pandemii.

Un viitor care poate însemna un vârf lent, cum spuneam, pe care o să îl vedem la 7 – 10 zile după Sărbătorile Pascale, sau poate fi un vârf ascuțit, care se poate prelungi, cu o creștere a numărului de cazuri spre 15.000 și chiar mai mult. În aceste condiții, fiecare localitate, mă repet, va fi evaluată și se vor lua măsurile necesare”, a afirmat Nelu Tătaru, la B1 TV.

Ministrul Sănătății spune că „va fi o creștere a numărului de cazuri”, însă nu neapărat una „exponențială”.

„Nu neapărat exponențială, dar va fi o creștere. Vom avea și un număr de decese. Gândiți-vă că avem 248 de pacienți internați în terapie intensivă, o parte dintre ei pe suport ventilator, și atunci comorbiditățile care există la acești pacienți pot duce și la deces. Vom avea o creștere – față de ieri avem o creștere cu 328 de cazuri, avem și 17 decese în plus – dar, mă repet, nu este acea creștere să vedem o dublare de la o zi, la alta.

Încă avem o creștere lentă, pe care trebuie să o menținem în acest ritm, pentru a putea păstra și o activitate normală în unitățile spitalicești, a nu pune presiune în unitățile de primire urgențe și nici pe corpul medical sau pe aparatura existentă”, a mai spus Nelu Tătaru.