Ministrul de Interne: „Vrei carnet? Test antidrog”. Măsură dură și pentru cei fără RCA

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că va propune modificări în legislație astfel încât să fie făcut un test antidrog la examinarea pentru dobândirea sau restituirea carnetului de conducere anulat pentru consum de substanțe interzise. De asemenea, mașinile în care se vor găsi droguri ar putea confiscate.

O altă măsură îi vizează pe cei care nu au RCA valabil. Ar urma să se aplice aceeași regulă ca în cazul celor care nu au făcut ITP, în sensul că înmatricularea va fi suspendată și anulată.

Ministrul de Interne a făcut aceste declarații luni seară, când a prezentat concluziile Corpului de control în cazul accidentului de la 2 Mai, unde un băiat de 19 ani, care conducea drogat, a ucis cu mașina doi tineri. Vlad Pascu fusese oprit de către echipaje de poliție și în noaptea tragediei și cu o zi înaintea accidentului și lăsat să plece deși mașina nu avea RCA, iar în autoturism au fost găsite droguri.

Cătălin Predoiu a susținut că va propune Guvernului şi Parlamentului mai multe modificări legislative, între care instituirea obligativităţii testului antidrog la examinarea medicală pentru dobândirea sau reînnoirea permisului auto şi extinderea examinării medicale la restituirea carnetului reţinut pentru consum de alcool sau droguri: „Deci, vrei carnet, test antidrog”.

El a mai spus că propune și instituirea unor noi situaţii în care testarea pentru droguri și pentru alcool să fie obligatorie, suplimentar prevederilor actuale – atunci când în mașină sunt identificate substanţe, recipiente de alcool desfăcute sau când șoferul figurează în baza de date că a încălcat legea privind consumul de alcool sau droguri la volan.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.