Ministerul Sănătății infirmă informația că noua tulpină a COVID-19 a ajuns în România

matei balș
Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș". Foto: Facebook

Ministerul Sănătății a infirmat informațiile oferite de un reprezentant al Institutului Matei Balș care preciza că tocmai au fost raportate două infecții diferite față de celele cunoscute până acum.

”O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvențierea genomului viral de către institutele sau unitățile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR”, a transmis Ministerul Sănătății.

Și Grupul de Comunicare Strategică a comentat situația dezvăluită de medicul Cătălin Apostolescu, de la Institutul Matei Balș, care spunea că în laboratorul de genetică al institutului au fost depistate două probe diferite, însă că nu are certitudinea că este vorba de noua tulpină, mult mai contagioasă.

”În urma unei monitorizări atente a situației epidemiologice din România și în contextul apariției unei noi tulpini a Coronavirusului SARS-CoV-2 confirmat de specialiști ca având o rată de contagiozitate mai mare în rândul populației, precizăm faptul că până în acest moment, pe teritoriul României nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu această nouă tulpină”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

”Date fiind informațiile conform cărora la Institutul Matei Balș din București, un pacient întors recent în țară ar fi infectat cu această nouă tulpină, ca o infirmare a celor vehiculate în presa scrisă, reprezentații Institutului au avut un drept la replică, precizând faptul că în acest moment nu există date concludente care să certifice prezenta noii tulpini la un pacient internat.

Totodată, a fost specificat faptul că în laboratorul de genetică din cadrul Institutului sunt analizate două probe recoltate de la un pacient, care urmează, în câteva zile să confirme sau să infirme prezența acestei noi tulpini”, a adăugat comunicatul.