Ministerul Mediului pregătește o lege care să interzică instalarea centralelor termice de apartament

Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a anunțat că ministerul pe care îl conduce pregătește o lege prin care să interzică instalarea centralelor termice de apartament în blocurile aflate în construcție.

Instalarea centralelor termice de apartament este interzisă deja în cea mai mare parte a Bucureștiului. Consiliul General al Primăriei Municipiului București a votat în acest sens, în urmă cu mai mulți ani, un regulament care listează toate străzile unde montarea centralelor de apartament este interzisă. Pe unele străzi este interzisă și instalarea centralelor termice la case, nu doar la apartamente.

Alte orașe din țară au regulamente similare.

„Atât ministerul, cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat. Odată cu venirea frigului, poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocați în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată”, a scris Tánczos Barna pe rețeaua de socializare Facebook.

Ministrul a mai spus că pentru „încălzirea verde a locuințelor trebuie să găsim soluții de lungă durată.”

„Din aceste considerente, pregătim la minister un set de măsuri care conține printre altele și interdicția de a instala centrale termice proprii în blocurile care se construiesc acum. Aceste locuințe noi vor putea avea centrală comună sau va trebui să fie conectate la rețelele de încălzire ale orașelor care trebuie să fie modernizate pe baza unui plan de acțiune. Doar astfel putem reduce semnificativ emisiile clădirilor”, a mai arătat Tánczos Barna.