Ministerul Justiției refuză acreditarea unor jurnaliști. Realitatea TV: Cerem demisia lui Toader

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Jurnaliștii Ovidiu Oanță (PRO TV) și Ionela Arcanu (Realitatea TV) au anunțat pe Facebook faptul că Ministerul Justiției a refuzat să le prelungească acreditările. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat pentru Hotnews.ro, că Ovidiu Oanță va primi acreditarea „atunci când va respecta regulile de conduită”.

„Tudorel Toader își duce la bun sfârșit amenințarea: Ministerul Justiției mi-a retras acreditarea. Oficial mi s-a comunicat că mi se refuză acreditarea pentru 2019, răspunsul fiind dat nu în două zile la cererea din ianuarie, ci la două luni distanță.

În plus, nu mi se comunică explicit în ce fel am afectat activitatea Ministerului Justiției. Probabil prin sutele de întrebări pe care i le-am adresat ministrului Justiției”, a scris jurnalistul Pro TV Ovidiu Oanță, pe Facebook.

În refuzul transmis de Ministerul Justiției și publicat de Oanță, se arată că decizia se bazează pe art. 18 alin. 3 din Legea 544/2001 privind liberul acces la informații.

Potrivit articolului, „autorităţile publice pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normală a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist, în condiţiile şi în limitele legii”.

„Refuzul oferit de Ministerul Justiției nu conține niciun fel de explicație cu privire la motivul pentru care a fost respinsă cererea de acreditare pentru anul 2019 a jurnalistului Ovidiu Oanță, unul dintre cei mai competenți și experimentați profesioniști din domeniu. Timp de peste 17 ani, Ovidiu a acoperit cu obiectivitate și responsabilitate cele mai importante subiecte din domeniul justiției.

Prin refuzul nejustificat de a-i acorda acreditarea lui Ovidiu și implicit Pro TV, cea mai urmărită televiziune din țară, Ministerul Justiției refuză dreptul românilor de a fi informați corect, obiectiv și bine documentat.

Jurnalele Știrile Pro TV înregistrează cea mai mare audiență de pe piața media din România, iar acțiunea Ministerului Justiției nu face decât să îi împiedice pe români să afle informațiile, noutățile și planurile instituției. Vom analiza ce opțiuni avem pentru contestarea acestei decizii”, a transmis Pro TV.

Despre Ionela Arcanu, ministrul a spus, tot pentru Hotnews.ro, că „nici ea nu știe să respecte regulile”.

Directorul postului Realitatea TV, Edward Pastia, a cerut demisia Ministrului Justiției și a anunțat că reprezentanții televiziunii vor sesiza toate instituțiile statului competente.

„Ne vom adresa Justiției, CNA, peste tot unde vom putea. E șocant ce face, culmea, ministrul Justiției, un om care ar trebui să știe foarte clar ce înseamnă democrația într-o țară civilizată de pe bătrânul continent”, a declarat Edward Pastia, pentru Hotnews.ro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.