Ministerul Culturii acordă 15 titluri de „Tezaur Uman Viu” celor care conservă valorile tradiționale

FOTO: www.tezaurumanviu.ro
FOTO: www.tezaurumanviu.ro

Sesiunea de înscrieri pentru obţinerea titlului onorific de „Tezaur Uman Viu”, ajunsă la cea de-a X-a ediție, are termenul limită de înscriere data de 31 martie.  

Una dintre cele mai importante condiții de eligibilitate este ca, în momentul depunerii dosarului, candidatul să aibă o experiență de cel puțin 25 de ani în domeniul său de activitate, fără să fi urmat vreo formă de învăţământ teoretic, vocaţional sau tehnologic.

Ediția din acest an vizează domenii precum „prelucrarea lemnului, prelucrarea pietrei, prelucrarea lutului, prelucrarea metalelor, prelucrarea fibrelor și firelor textile, prelucrarea pieilor și blănurilor, prelucrarea osului și cerii, prelucrarea cornului și osului, boștinărit, lumânărit, instalații de captare a apei potabile, măcinat cereale, zdrobire și presarea semințelor (teascuri), uscat și afumat fructe (prune, perje, mere), cazanul de țuică, dârstele, pive, vâltori, șteampuri, alimentație, ocupații, cunoștințe despre om și natură, portul, spiritualitate și alte elemente de patrimoniu cultural imaterial”, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

Candidaturile se pot transmite inclusiv electronic, la adresa cnspci@cultura.ro, urmând ca membrii Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial să le evalueze, în perioada 16 aprilie – 30 iunie. Rezultatul final, care nu poate fi contestat, va fi publicat pe site-ul Ministerului Culturii, în data de 14 iulie. Mai multe detalii despre condițiile de candidatură și procedura de evalure pot fi consultate aici.

Titlul de „Tezaur uman viu” este un titlu onorific conferit persoanelor recunoscute drept păstrătoare, purtătoare, creatoare şi transmiţătoare de elemente ale unui domeniu din patrimoniul cultural imaterial, cu mijloacele tradiţionale nealterate de tehnici moderne.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.