Mii de turiști au campat pe plajele Vadu, Corbu și Midia. În urma lor au rămas munți de gunoaie

FOTO: ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii/ Facebook
FOTO: ARBDD - Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii/ Facebook

Plajele sălbatice de la Vadu, Corbu și Midia au fost ocupate de peste 8.000 de turiști. Potrivit Administrației rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), deși legea interzice staționarea cu mașina sau montarea de corturi și chiar dacă au fost amendați, turiștii au refuzat să plece.

În urma lor, plajele au rămas pline de gunoaie.

„Afluență de turiști pe plajele sălbatice din sudul Rezervației Biosferei Delta Dunării
Din al doilea weekend din luna iulie a început să se înregistreze afluență de turiști pe plajele sălbatice din sudul Rezervației Biosferei Delta Dunării și, astfel, Plajele Vadu, Corbu și Midia au fost din nou pline.
În cele două zile de weekend au fost estimați aproximativ 8.300 de turiști și 1.220 de autovehicule, Plaja Vadu fiind cea care a înregistrat cel mai mare număr de turiști pe zi, respectiv 3000 sâmbătă și 4000 duminică, de asemenea și cel mai mare număr de autovehicule (500 pe zi).
Acțiunile de monitorizare și control în zonă au continuat, inspectorii ecologi ai ARBDD au acționat cu echipaje mixte formate din reprezentanți ai Poliției zonale Corbu și ai Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis” Constanța”, transmite ARBDD pe Facebook.
Reprezentanții autorităților spun că mulți dintre cei care vin pe plajele sălbatice continuă să ignore indicațiile de pe panourile de informare amplasate în zonă și pun presiune pe habitatele naturale costiere, iar pentru aceste fapte sunt sancționați.
„Dintre aceștia, sunt turiști care recunosc fapta, își asumă plata amenzii, însă nu vor să părăsească locul (mașina sau cortul).
Pentru contravențiile constatate, au fost aplicate în total 46 de sancțiuni dintre care 22 de amenzi în valoare de 21.200 lei și 24 de avertismente.
După fiecare weekend în care mii de vizitatori sosesc pe plajele sălbatice din zona Vadu- Corbu- Midia, firma de salubrizare din zonă (în baza contractului încheiat între Primăria Corbu și Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării) ridică deșeurile depozitate atât în pubelele instalate în locurile special amenajate, cât și pe cele aruncate lângă acestea.
Facem încă odată apel la turiștii ce aleg să vină pe aceste plaje neamenajate din Rezervația Biosferei Delta Dunării, să respecte regulile în vigoare cu privire la vizitarea acestor zone, aceste reguli fiind expuse pe panourile din zona plajelor.
Reglementările pentru desfășurarea activităților în zonele costiere din rezervație, au rolul de a proteja pentru viitor sistemul natural ecologic cu flora şi fauna locală, peisajul şi caracteristicile naturale ale zonei de coastă şi de a menţine pe termen lung statutul favorabil de conservare al habitatelor naturale, situri Natura 2000, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, mai transmite ARBDD.