Mii de proceduri de fertilizare in vitro vor fi decontate de Guvern anul acesta

FOTO: smpratt90/Pixabay.com
FOTO: smpratt90/Pixabay.com

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a declarat luni că a intrat în circuitul de avizare și în două-trei luni va fi activ proiectul care vine în ajutorul cuplurilor infertile. Asta înseamnă că vor fi plătite primele decontări pentru proceduri de fertilizare in vitro.

Programul de fertilizare in vitro a fost introdus în planul de măsuri economice şi sociale „Sprijin pentru România”.

„Extinderea acestui program la nivel naţional – FIV «O şansă pentru cuplurile infertile» -, însemnând decontarea preţului întreg pentru procedura de fertilizare in vitro, este un proiect mult aşteptat. A fost dezbătut deja cu societatea civilă, el a funcţionat cu rezultate bune în municipiul Bucureşti, unde s-au născut 556 de copii după 1.000 de astfel de proceduri”, a spus Firea într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului, în care liderii coaliţiei au prezentat programul „Sprijin pentru România”.

Ea a adăugat că acest proiect este deja transmis pe circuitul de avizare şi că va fi realizat de Ministerul Familiei împreună cu Ministerul Sănătăţii, conform Agerpres.

„Decontările se vor face în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Suma decontată pentru o procedură este de 4.000 de euro, în lei, la cursul zilei. Condiţiile cred că sunt foarte bune, pentru femei între 25 şi 45 de ani.

Până acum se făceau deconturi pentru doamne de până la 40 de ani. S-a eliminat, de asemenea, acea condiţionalitate privind valoarea AMH, o analiză medicală, şi, de asemenea, nu sunt condiţionate procedurile în sensul numărului acestora, bazându-ne doar pe recomandarea medicală.

Aşa cum spuneam, acest proiect va intra în foarte scurt timp pe masa Executivului, ne bucurăm de susţinerea liderilor coaliţiei şi de susţinerea domnului prim-ministru. Sunt convinsă că în două-trei luni deja vom putea să realizăm primele decontări”, a afirmat Firea.

Ministrul a scris pe Facebook că 5.000 de proceduri in vitro vor fi gratuite în 2022.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.