Mici trucuri pentru a invata copiii sa gestioneze banii

Banii sunt o parte integranta din viata noastra. Pentru a ajuta copiii sa inteleaga si sa respecte banii, trebuie sa ai grija de educatia lor in acest sens. Ei pot invata sa ii gestioneze bine, sa se bucure de beneficiile lor si sa munceasca intr-un mod corect pentru a avea aceste recompense. De aceea este important ce anume faci pentru a sustine dezvoltarea buna a competentelor in directia financiara pentru copiii tai. Iata cateva trucuri pe care le poti folosi:

  1. Educatia financiara de la varste mici este importanta

Primul pas pe care trebuie sa il iei in calcul este cel legat de inceperea timpurie a educatiei in zona financiara. Copiii tai pot sa fie invatati de la varste foarte mici importanta banilor. Astfel, ei vor avea un bagaj de cunostinte care poate sa fie dezvoltat ulterior. Li se poate explica in cuvinte simple, usor, pe intelesul lor tot ce presupune un schimb de bani, un loc de munca, un salariu, o economie a banilor.

  • Poti sa le oferi propria masa de limonada sau sa ii inveti ce inseamna munca pentru bani

Ideea de a munci pentru a obtine bani poate sa fie un pas foarte important pentru a avea adulti care sunt constienti de ceea ce au nevoie si de mijloacele prin care pot obtine acele lucruri. O masa cu limonada facuta de cei mici, pe care sa o vanda, poate sa fie o sansa de a intelege schimbul din spatele banilor. Chiar daca in Romania nu este foarte practicata aceasta varianta de a obtine bani de catre cei mici, poti adapta exemplul pentru a gasi ceva potrivit pentru ei. Daca aveti o afacere mica, nu va feriti sa va invitati copiii sa participe la ea. Le puteta da sarcini placute, dar utile afacerii. Intre timp, puteti chiar sa ii invatati cum functioneaza un aparat POS si ce rol are acesta in afacere.

  • Poti sa le explici profitul, prin tehnici simple, practice,  adaptate varstei lor

Ce inseamna profitul? Ce este un soft gestiune? Acestea sunt intrebari la care trebuie sa raspunzi celor mici, chiar daca tie personal ti se par peste nivelul lor. Cu ceva efort si insistenta din partea adultilor si cei mici vor intelege. Ii poate ajuta foarte mult un exemplu practic, pe care il poti face acasa la tine. Raspunde-le la intrebari calm si zambitor. Te poti juca si poti arata prin joaca modul in care se obtine profit, cum poti inmulti banii sau ce inseamna sa ii pierzi si cum poti sa ii castigi din nou.

  • Spune-le povesti frumoase despre bani, accentuand beneficiile educatiei si banilor in viata

Modul in care sunt prezentati banii, reprezinta fundamentul pentru mai departe. Astfel, este bine sa auda ce pot face pentru ei si pentru comunitate cu ajutorul banilor, cum pot sa ii utilizeze corect pentru o viata frumoasa.

  • Invata-i sa fie corecti si sa respecte banii altor persoane

Respectul pentru banii lor si ai celorlalti oameni este important pentru ca el ajuta in luarea unor decizii morale, etice, bune mai tarziu.