METEO. Cod portocaliu de vreme rea

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Meteorologii au transmis o avertizare de ninsori abundente și viscol în jumătate de țară. Codul portocaliu va începe din această noapte și va fi până duminică dimineață.

Sunt vizate județele Timiș, Caraș-Severin, precum și zonele montane ale județelor Hunedoara, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și Prahova.

În aceste zone sunt așteptate ninsori abundente, cu depuneri de zăpadă proaspătă de 60 – 70 de centimetri în unele locuri de la munte. Vântul va sufla cu putere, iar la munte va depăsi 70 km/h și zăpada va fi viscolită.

Începând cu ora 23:00, potrivit meteorologilor, Banatul, sudul Crișanei, o parte din Oltenia, nordul Munteniei, și zona de munte a Moldovei vor intra sub cod galben de ninsori și vânt puternic.

La munte, va fi iarnă autentică în perioada următoare. Până duminică, va ninge moderat cantitativ în masivele vestice şi în Carpaţii Meridonali, unde vântul va sufla cu peste 70 km/h. Apoi, ninsorile se vor muta treptat spre est, iar luni vor fi prezente în Carpaţii Orientali şi, local, în masivele sudice.

Și în București vor fi ninsori, însă vor fi ușoare. Meteorologii anunță că va ninge și aici în cursul acestei nopți, iar vântul se va intensifica. Weekend-ul va începe cu un strat nou de zăpadă, care însă se va topi pe parcursul zilei de mâine. Ninsorile se vor transforma în ploaie, iar treptat stratul de zăpadă se va topi.

Până pe 16 decembrie, aria precipitațiilor se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării. În noaptea de vineri spre sâmbătă (14/15 decembrie) vor fi mai ales ninsori.

Din a doua parte a zilei de sâmbătă (15 decembrie) în Dobrogea va ploua, iar în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și local în Transilvania vor fi precipitații mixte și se va forma polei. Local, precipitațiile vor fi importante cantitativ.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.