Metallica: Povestea din spatele cantecelor de Chris Ingham sau o privire in spatele cortinei

Metallica Povestea din spatele cantecelor de Chris Ingham

Patru decenii de muzica, 10 albume de studio, peste 100 de cantece memorabile si milioane de fani in toata lumea sunt doar cateva dintre realizarile formatiei Metallica. Povestea lor a fost scrisa si rescrisa, iar faima lor a crescut cu fiecare vers, cu fiecare riff. Nu se pot spune niciodata suficiente lucruri despre Metallica. Povestea lor este atemporala si inchegata, asimiliata istoriei muzicii rock.

Metallica inseamna heavy metal, iar fiecare cantec reprezinta o poveste sau un manifest in care te poti pierde cu usurinta sau in care te regasesti. Jurnalistul Chris Ingham imbogateste literatura biografica, dand fanilor ocazia sa arunce un ochi in spatele cortinei. „Metallica: Povestea din spatele cantecelor” de Chris Ingham este atat un tribut adus formatiei, cat si o incercare de a-i aduce pe fani si mai aproape de formatia lor preferata.

Inceputurile legendei

Cu un entuziasm vadit si investit in scriitura sa, Chris Ingham „scufunda” cititorul in lumea Metallica  si dezvaluie influentele care au stat la baza celei mai faimoase trupe rock din lume. Fondatorul trupei, tobarul Lars Ulrich, puternic influentat de „New Wave of British Heavy Metal”, a integrat in formatia sa elemente caracteristice perioadei. Desi influenta unor formatii mari precum Iron Maiden, Diamond Head, Black Sabbath ori Motorhead se simte puternic in discografia de inceput a trupei, Metallica si-a croit propriul drum si a remodelat genul dupa chipul si asemanarea lor.

In cartea „Metallica: Povestea din spatele cantecelor de Chris Ingham„, jurnalistul muzical face un „inventar” al albumelor si al cantecelor, relevand semnificatia din spatele celor din urma. In unele cazuri, simbolistica ii apartine autorului, iar in alte cazuri, istoria cantecelor este recompusa din spusele membrilor formatiei.

Metamorfoze si tragedii

Cantecele Metallica contin parti din personalitatea fiecarui membru in parte. Fie ca este vorba despre versurile compuse de Ulrich sau de solistul James Hetfield, fie ca este un riff sau un solo al chitaristului Kirk Hammet, ce arunca multimile in extaz, cantecele Metallica au o calitate ce sfideaza timpul, genurile si curentele muzicale.

In cartea „Metallica: Povestea din spatele cantecelor” de Chris Ingham, cititorii descopera substratul cantecelor favorite si observa evolutia si maturizarea formatiei, de la primul lor album, „Kill ‘em All”, pana la „Hardwired…to Self-Distruct”. Viteza si rebeliunea tineretii reprezinta inima cantecelor de inceput, pentru ca, treptat, acestea sa devina mai profunde, cu mesaje din ce in ce mai elaborate.

Metallica a suferit transformari de-a lungul timpului, unele bine-venite, altele cauzate de tragedii. Formatia isi pierde primul basist, Cliff Burton, intr-un accident, iar acest eveniment va deveni un punct de referinta in istoria personala a membrilor. Cu prezenta basistului disparut, planand deasupra formatiei, integrarea unui nou membru devine un lucru dificil. Jason Newsted, cel care ii ia locul lui Cliff duce o viata grea alaturi de membrii indoliati, ce ii ingreuneaza acomodarea. Tineretea si faima nu fac casa buna. Viata in lumina reflectoarelor il copleseste pe James Hetfield, care se va lupta mult timp cu probleme de adictie. Metallica va mai trece prin inca un proces de schimbare, in 2001, cand basistul Jason Newsted pleaca si este inlocuit de Robert Trujillo.

Viata si cantecul ei

„Metallica: Povestea din spatele cantecelor” al lui Chris Ingham surprinde fervoarea vietii exprimata nu atat prin versuri, ci mai degraba prin instrumental in albumele de inceput ale trupei. Forta si intensitatea primelor cantece incepe sa se transforme treptat, iar versurile capata o greutate din ce in ce mai mare, reflectand maturizarea trupei. Acestia se intorc catre literatura pentru inspiratie. Astfel iau nastere „For Whom the Bell Tolls”, inspirat din cartea cu acelasi nume a lui Ernest Hemingway, „The Thing that Should not Be”, „The call of Ktului”, inspirate din universul lui H.P Lovecraft.

Cartea „Metallica: Povestea din spatele cantecelor” de Chris Ingham este dictionarul ce traduce cantecele ce au facut istorie, oda si tribut pentru formatia care a devenit simbolul „heavy metal”. Ea este povestea unei vieti, caci Metallica este o entitate ce are o viata de sine statatoare. De la nastere si pana in prezent, ea trece prin toate etapele vietii, care sunt consemnate meticulos in fiecare cantec, in fiecare nota, in fiecare bataie in toba.