Mesajul medicului Valeriu Gheorghiță pentru cei care refuză să se vaccineze

Medicul Valeriu Gheorghiță. Foto: Spitalul Militar Central Carol Davila

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, le transmite românilor care au dubii în privința vaccinării să aibă încredere în medici.

„Fiecare ezitare, fiecare întrebare, fiecare reticență este absolut legitimă, important este să fim suficient de capabili noi să oferim răspunsurile necesare fiecărei persoane. Aș spune că trebuie să avem încredere în personalul medical, să discutăm cu medicii de familie, să discutăm cu medicii care cunosc istoricul nostru medical pentru a putea lua cea mai bună decizie vizavi de indicația de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 din România.

„Din punctul nostru de vedere, în momentul de față sunt foarte puține contraindicații legate de vaccinare. Or, din acest punct de vedere cred că doar comunicarea și informarea sunt cele potrivite, sunt căile potrivite prin care fiecare persoană poate să ia decizia cea mai bună care să-i asigure protejarea sănătății a lui, a familiei, a celor dragi și a comunității în general”, a mai spus el.

Pentru a atinge „imunitatea de turmă” și a stopa răspândirea virusului este nevoie ca aproximativ 60-70% din populație să fie imunizată.

Deocamdată, însă, românii nu se arată dispuși să se vaccineze în număr atât de mare. Potrivit unui sondaj de opinie, doar 30% dintre români au spus că se vor vaccina în mod cert. Alți aproximativ 30% nu sunt siguri, iar în jur de 30% spun că sigur nu se vor vaccina.

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.