Mesajul în sticlă al unui marinar sovietic, descoperit după 50 de ani în Alaska

mesaj sticlă găsit alaska
Sursa: Tyler Ivanoff / Facebook

Un bărbat din Alaska a descoperit mesajul lansat într-o sticlă de un marinar rus în urmă cu 50 ani, relatează BBC.

Tyler Ivanoff plecase să adune lemn de foc în momentul în care a dat peste o sticlă veche cu dop de plastic ce avea în interior o bucată de hârtie.

„A trebuit să trag cu putere. Mi-am folosit dinții ca să scot dopul. Sticla încă era uscată în interior și mirosea a vin sau a altceva… a alcool vechi. Scrisoarea era uscată”, a povestit el pentru ziarul „The Nome Nugget”.

Sticla conținea un mesaj în limba rusă, iar Tyler a publicat scrisoarea pe Facebook, rugându-i pe oameni să îl ajute să o traducă.

A reieșit că scrisoarea a fost redactată de un marinar aflat la bordul navei rusești Sulak, la data de 20 iunie 1969.

Mesajul său era următorul:

„Sincere salutări de pe vasul VRXF Sulak din Flota Rusă din Extremul Orient. Îl salut pe cel care va găsi sticla și îl rog să răspundă întregului echipaj la adresa Vladivostok – 43 BRXF Sulak. Vă dorim sănătate, viață lungă și călătorii fericite pe mare. 20 iunie 1969”.

Povestea a ajuns și în Rusia, iar presa de aici l-a căutat pe autorul scrisorii, căpitanul Anatoli Botsanenko.

În vârstă de 86 de ani, Botsanenko a început să plângă atunci când i s-a spus că mesajul său a fost găsit.

Căpitanul a supravegheat construcția vasului Sulak în anul 1966 și s-a aflat la comanda acestuia până în anul 1970.

Căpitanul Anatoli Botsanenko
Căpitanul Anatoli Botsanenko. Sursa: www.vesti.ru

Pe Facebook, Tylar Ivanoff a scris că i se pare foarte frumos cum o mică fotografie a devenit o întreagă poveste, și că acum se gândește să lanseze și el o sticlă cu un mesaj.

„E ceva ce probabil aș putea să fac alături de copiii mei în viitor”, a spus el pentru Associated Press.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.