Mesaje împotriva lui Toader pe cea mai veche universitate din România

Foto: Facebook - Evolutie in institutie
Foto: Facebook - Evolutie in institutie

Mai multe mesaje prin care i se cere demisia lui Tudorel Toader au fost proiectate pe Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Oranizatorii protestului sunt reprezentanți ai asociației „Evoluție în instituție”. Câțiva participanți la manifestare au proiectat cu lasere mesaje precum „Dura lex, sed lex, Tudorel rector-ex”, „Tudorele, cetatea Moldovei îți cere demisia” sau „Tudorele, reset!”.

25 de ONG-uri și organizații civice au cerut Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași să îl revoce pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, din funcția de rector al universității. Asociațiile cer revocarea și motivează că ministrul, care este rector suspendat, ar fi încălcat normele de etică și ar fi afectat imaginea universității.

În luna septembrie, Senatul Universității a votat o nouă cartă, care prevede că rectorul instituției, adică Tudorel Toader, poate fi demis dacă afectează imaginea universității.

Însă, săptămâna trecută, Ministerul Educației a anunțat că a respins noua carta a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, printre care elemente contrare Codului de etică şi deontologie profesională.

Tudorel Toader a fost contestat și de studenți ai Facultății de Drept, pe care a condus-o ca decan și unde activează ca profesor.

În luna iulie, în cadrul unei ceremonii, liderul studenților din anul III a primit „cheia succesului”. În speech-ul său, Silvian-Emanuel Man a făcut o comparaţie între modul în care sunt percepuţi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi fosta şefă a DNA Laura Kodruţa Kövesi.

„Succesul nu se măsoară după cât de departe veţi ajunge în carieră, ci se măsoară după cum îşi vor aduce aminte oamenii de voi, în posteriate.

De aceea, vă rog să intraţi în istorie ca luptători împotriva corupţiei, minciunii şi neadevărului, şi să nu fiţi carecumva părtaşi cu politicienii şi cu infractorii. Să fiţi iubiţi şi aclamaţi cum a fost iubită şi aclamată doamna Kövesi săptămâna aceasta şi să nu intraţi în infamie, cum a intrat, din păcate, domnul Toader! Doamne, ajută! Adevărul va răzbi prin voi!“, le-a transmis Silvian-Emanuel Man colegilor săi.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.