Mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din 8 localități de la granița cu Ucraina: „Adăpostiţi-vă în beciuri!”

delta dunării
Foto: Spiridon MANOLIU / Wikipedia.org

Locuitorii din 8 localități din Tulcea aflate la graniţa cu Ucraina au primit în această noapte mesaje RO-ALERT în urma unor atacuri cu drone ruseşti pe teritoriul ucrainean, anunță Agerpres.ro.

Mesajul a fost transmis în jurul orei 1:00 populaţiei din oraşul Isaccea şi din comunele Luncaviţa, Grindu, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni.

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată: 90 de minute”, se menţionează în mesajul RO-ALERT.

În urmă cu 4 zile, ISU Tulcea a anunțat că, din cauza atacurilor cu dronă de la granița româno-ucraineană, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a luat hotărârea ca Inspectoratul General pentru Situații de Urgență să fie abilitat să transmită mesaje de avertizare și alarmare prin sistemul RO-alert și/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităților publice locale.

În cazul în care sunt zone fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, Inspectoratul județean pentru Situații de Urgență dislocă echipaje care asigură avertizarea/alarmarea populației, pe baza datelor transmise de dispecerat prin intermediul sistemelor de comunicații radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „DELTA” al județului Tulcea a pus la dispoziția locuitorilor din Ceatalchioi și Plauru o autospecială de primă intervenție și comandă, respectiv în comuna Chilia Veche o ambarcațiune SAR tip Targa și o autospecială de primă intervenție și comandă pentru asistența persoanelor care sunt afectate de situația generată de agresiunea Federației Ruse și atacarea porturilor Ucrainene învecinate localităților menționate.

„Aceste mijloace vor executa misiunea ordonată atâta timp cât situația de la granița României cu Ucraina o impune. Ambarcațiunea SAR prezentă la Chilia Veche are o capacitate de transport de până la 8 persoane, iar în cazul în care se va impune transportul unor persoane în municipiu pe calea rutieră pe timpul nopții, în afara orelor de program al bacului ce face legătura între suburbia Tudor Vladimirescu și Tulcea, a fost luată decizia ca acesta să funcționeze indiferent de oră la solicitarea autorităților locale. Mijloacele dislocate în cele două localități sunt prevăzute cu trei Subofițeri respectiv un conducător de ambarcațiune și doi șoferi”, a mai anunțat ISU Tulcea.

Foto: Spiridon MANOLIU / Wikipedia.org

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.